Görög tisztviselők kedden közölték, hogy folytatni kívánják a tárgyalásokat a British Museummal az Elgin-márványok visszaszolgáltatásáról, annak ellenére, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök lemondta a görög kormányfővel tervezett találkozóját – számolt be róla a helyi média.

A törvény tiltja, hogy a British Museum visszaadja a szobrokat Görögországnak, de a múzeum vezetői ennek ellenére is tárgyalásokat folytattak a görög tisztviselőkkel, hogy kompromisszumot kössenek az ügyben. Lehetőségként fölmerült, hogy hosszútávra kölcsönadják a szobrokat Görögországnak.

George Osborne, a múzeum igazgatója még az év elején azt közölte, hogy a megbeszélések konstruktívak. A görög miniszterelnöki sajtóiroda vezetője, Dimitrisz Ciodrasz kedden azt mondta, hogy továbbra is megbeszélések folynak a British Museummal a márványok Athénba való visszaszállításáról, egyszersmind újraegyesítéséről. Mark Harper brit közlekedési miniszter azonban kijelentette, hogy a kormány világosan megfogalmazta álláspontját az üggyel kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy a szobroknak a British Museum állandó gyűjteményében kell maradniuk.

A tervezett csúcstalálkozó lemondását megelőzően Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök a BBC-nek úgy nyilatkozott: az Elgin-márványok ügye nem is tulajdonjogi kérdés, hanem annak a görögországi emlékműnek az újraegyesítéséről van szó, ahonnan a márványok Angliába kerültek. Ezután a szobrok helyzetét a Mona Lisa kettévágásához hasonlította. A brit kormány indoklás nélkül mondta le a találkozót.

Ciodrasz szerint a kormányfőt felháborította „a brit ballépés”, hiszen Görögország büszke ország, amelynek régre nyúló történelme van, a miniszterelnök pedig ezt az országot képviseli. „Nemzeti kérdésről van szó, amely egy egész nép történelmét érinti. Továbbá ez erkölcsi kérdés is a kulturális kincsek természetes környezetükből való szemérmetlen ellopásával kapcsolatban” – közölte Sztefanosz Kasszelakisz ellenzéki képviselő.

Az Elgin-kincs a British Museum hatalmas gyűjteményének talán legvitatottabb eleme, és az ügyben fellángolt vita az utóbbi évtizedek legsúlyosabb diplomáciai viszálya London és Athén között. Az athéni Parthenón frízeinek és szobrainak egy részét Sir Edward Elgin angol diplomata vásárolta fel, amikor a 19. század elején a brit birodalmat képviselte nagyköveti rangban a térséget akkoriban fennhatósága alatt tartó Oszmán Birodalomban. A Londonba szállított 2500 éves műemlékeket a brit kormány 1816-ban megvásárolta, és a British Museumban helyezte el. Görögország évtizedek óta képviselt hivatalos álláspontja szerint azonban az Elgin-kollekció elszállítása nem törvényes adásvételnek, hanem lopásnak számít, és a kincseknek Athénban a helyük.

2021 elején Olaszország úgy döntött, visszadja Görögországnak az athéni Akropoliszon álló Pallasz Athéné-templomot, a Parthenónt díszítő fríz egy darabját, amelyet Szicíliában, a palermói Antonio Salinas Régészeti Múzeumban őriztek. Ferenc pápa tavaly decemberben jelentette be, hogy a Vatikáni Múzeumok az athéni ortodox érseknek, II. Jeromosnak adják át a Parthenón frízéből származó, Vatikán birtokában lévő darabokat. Az ókori márványdombormű-darabokat március elején szállították el.

Nyitókép: az Elgin-márványok a British Museumban. Fotó: Hemis via AFP / Bibikow Walter