Egy pályakezdő grúz rendezőnő, a 34 éves Dea Kulumbegasvili Daszackiszi (Kezdet) című filmdrámája nyerte el a San Sebastián-i filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Aranykagylót.

A vallási fanatizmusról, egy nő elnyomásáról szóló francia-grúz koprodukciót ismerték el a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járó Ezüstkagylóval, a film főszereplője, Ia Szuhitasvili pedig megkapta a legjobb színésznő díját.

A megrázó alkotás a hivatalos versenyprogram favoritjaival szemben diadalmaskodott, köztük a dán Thomas Vinterberg Drunk (az angol nyelvű forgalmazásban: Another Round) című komédiájával, amelynek négy férfi szereplője – Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang és Lars Ranthe – ugyanakkor elnyerte a legjobb színésznek járó Ezüstkagylót.

A zsűri különdíjával jutalmazták a Johnny Depp produkciójában készült, Julian Temple forgatta, Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan című dokumentumfilmet, amely Shane MacGowannak, a The Pogues nevű kultikus brit zenekar frontemberének sikerek és túlkapások jellemezte éveiről szól.

A legjobb latin nyelvű film díját a mexikói Fernanda Valadeznek ítélték oda Sin senas particulares (Különleges ismertetőjegyek nélkül) című filmjéért, amely az amerikai határ átlépése közben nyomtalanul eltűnő migránsokról szól.

A legjobb filmnek járó Aranykagylóért 13 alkotás versengett, köztük hét olyan, amelyet a koronavírus-járvány miatt idén elmaradt Cannes-i seregszemlétől, a világ legrangosabb filmfesztiváljától vehetett át San Sebastián.

Egy brit-magyar kisjátékfilm, a Peter Strickland rendezésében készült, hatperces Cold Meridian az A-kategóriás filmfesztivál Zabaltegi-Tabakalera elnevezésű versenyszekciójában indult.

Az észak-spanyolországi San Sebastiánban 1953 óta megrendezett seregszemle Spanyolország, egyben a spanyol ajkú világ legjelentősebb filmfesztiválja. A zsűri elnöke idén az olasz Luca Guadagnino volt.

Nyitókép: JelenetThomas Vinterberg Another Round című filmjéből