the_art_bridge
Forrás: Zborai Eszter/ArtBridge

Honnan jött az ArtBridge ötlete? 

A művészet mindig is az életem szerves része volt, a közgáz után pedig éreztem, hogy többet szeretnék, mint egy klasszikus exceles munkát. Néhány évvel ezután hoztak össze minket Ritával, a másik alapítóval, aki sokat élt külföldön, és egy nyugati, digitális szemléletet hozott magával. Én pedig a hagyományos vonalat és a művészeti életbe való beágyazottságomat adtam az Art Bridge-be, amit azzal a céllal indítottuk el, hogy könnyebbé és frissebbé tegyük a műélvezetet. Így váltunk online galériává, ami fotósok, grafikusok és festők munkáit gyűjti, majd azok reprodukcióit árulja.

Online galériaként vagy online művészeti piactérként hivatkoztok magatokra. Mivel ad többet ez a műfaj, mint egy hagyományos webshop?

Valójában managed market place vagyunk, ami azt jelenti, hogy nemcsak a felületet adjuk, ahol lezajlik a tranzakció, hanem a művészeket is menedzseljük. Az alkotó feltölt magáról egy profiloldalt és a képeit, onnan kezdve mi intézünk mindent: a marketinget, az eladást, a nyomtatást, a kiszállítást és a művész bemutatását is.

_D0A7029_Copy


Hogyan kerülhet egy művész az ArtBridge-hez?

Hozzánk bárki regisztrálhat, bárki létrehozhat egy portfóliót, de minden feltöltött képet megnézünk, és csak azután engedjük ki az oldalra, ha úgy érezzük, hogy illeszkedik a profilunkba. A művész pedig akkor jelenik meg az oldalunkon, ha már van legalább egy elfogadott munkája.

Széles spektrummal dolgozunk: van olyan alkotónk, aki egy klasszikus galériás színtérben is jelen van már, és olyan is, aki csak nemrég kezdte a grafikus szakmát. Csak az a fontos, hogy a művész munkái illeszkedjenek a koncepciónkba, hogy azt a művészetet képviselje, amit mi is látni szeretnénk.

Milyen az a művészet, amit az ArtBridge képvisel?

Kortárs, friss, aktuális. De fontos a vevőközpontúság is, ezért igyekszünk olyan munkákat beválogatni, amelyekről feltételezzük, hogy tetszenének a vevőinknek.

Elérhető, megfizethető, a fiatal korosztály ízlésvilágának megfelelő művészetet képviselünk. Egy mű legyen inspiráló a ?használója? számára, segítse az önkifejezést és az önfejlesztést, és adjon választ arra, hogy milyen ma Budapesten vagy Európában élni.

_D0A7062_Copy


Milyen eszközökkel tudjátok terelni a vásárlókat a magyar design felé a lakberendezési áruházakban található tömegtermékekkel szemben?

Egyrészt szélesebb a kínálatunk, másrészt az Ikea poszter mögött nem tudjuk, hogy ki van. A mi képeink alkotóit viszont ismerjük: egyrészt a profiloldalukon, másrészt az online magazinunk cikkein keresztül lehet velük találkozni. A közösségi média felületeinken pedig rendszeresen posztolunk róluk és a kiállításmegnyitóikról. Ez az extra élmény a termékünkkel kapcsolatban: a képek mögötti érdekes személyiségek.

Közelebb kerülhet így az alkotó és a befogadó?

Igen, mindenképpen. Az ArtBridge próbálja megdönteni azt a vélekedést, amely szerint a művész egy elefántcsonttoronyban alkotó személy. Azt tapasztalom, hogy a művészek szeretnek magukról és a műveikről beszélni, így szeretnénk őket megközelíteni és láthatóvá tenni úgy, hogy közben ők is megmaradhassanak a megszokott közegükben. Tervezünk művésztalálkozókat és tematikus kerekasztal-beszélgetéseket is hasonló céllal.

És a vásárlóinkat is szeretnénk megnyugtatni. hogy a kortárs művészet nem félelmetes dolog, ezért is dolgozunk néhány olyan alkotóval is, aki kicsit lazábban, szabadabban értelmezi a művészetfogalmat.

ArtBridgePrieston
A 2. Art Bridge -Prieston kiállítás Verebics Kati munkájával
Forrás: Zborai Eszter/Art Bridge

Az ArtBridge startupként működik, nemrég pedig bekerült a Design Terminál mentoráltjai közé. Mit takar ez?

A Design Terminál évente kétszer indított programjára a világ minden tájáról lehet pályázni. A pályázók egy szigorú kiválasztási folyamaton vesznek részt, amit egy három hónapos mentorprogram követ. A program során workshopok, négyszemközti mentorálás, közösségépítők és mentortalálkozók vannak, amelyek a startupok előrelépést segítik. Terelnek mindenkit aszerint, hogy mire van szüksége a piacszerzéshez és növekedéshez. Számunkra az volt a program nagy előnye, hogy felkerültünk a startup térképre, elindult a hírünk. És találkoztunk egy svéd céggel a mentorált csapatban, ami lehet, hogy hoz magával egy nemzetközi együttműködést is.

Van hozzátok hasonló kezdeményezés itthon vagy külföldön? 

Itthon talán a Printával versenyzünk, de igazából nálunk kicsit más a piaci koncepció és a termékskála fókusza. A környező országokban csak olyan cégek vannak, akik kicsiben csinálják a poszternyomtatást, vagy nagyon leszűkített tematikában dolgoznak, egyféle alkotói módszert, pl. csak fotót, vagy csak egy adott stílust képviselnek. Éppen ezért gondolkodunk a külföldi terjeszkedésben is, főként a V4 országokba és Ausztriába, és a művészkörünket is szívesen kiterjesztenénk külföldi alkotókra. A digitális print nagy előnye, hogy országokon átívelő tud lenni, csak egy helyi partnerre van szükség, aki fogadja az adatot, kinyomtatja és intézi a szállítást.

_D0A7058_Copy

Az ArtBridge külföldi terjeszkedése a magyar alkotók nemzetközi ismertségére is előnyösen hatna.

Abszolút! És úgy látjuk, hogy ez a kelet-európai vizuális kultúra izgalmas lehet más országokban is éppúgy, ahogy számunkra vonzó a skandináv design.

Mennyire elérhető ma a kortárs művészet? Van-e igény arra, hogy az otthonokban kortárs printek legyenek?

Szerintem egyre inkább van igény erre, főleg a modern otthonokban. A fiatalok nagy része ma albérletben él, ami nem a végleges lakhelyük, ennek ellenére szeretnék, ha az a tér tükrözné az ízlésüket. Az eredeti műtárgyak viszont árban elérhetetlenek számukra, ezt a szakadékot próbáljuk hídként betölteni az ArtBridge-dzsel.

A fiatal korosztály egyre gyakrabban választ kortárs művészetet, mint klasszikust, hiszen a kortárs alkotók köztünk élnek, és hasonlóan gondolkodnak, mint mi. Képeiken keresztül megmutatják azokat a problémákat, amik foglalkoztatnak minket, és felvonultatják azokat a trendeket, amelyekben mi magunk is élünk.

Luxus vagy szükséglet a művészet? 

Az ArtBridge azon van, hogy ne luxus legyen. Németh László azt mondta, hogy a kultúra nem haszontalan produktum, hanem az életet vezérlő elv. A művészet az, ami betölti a mindennapokat, teljessé teszi az életünket és segít kifejezni? személyiségünket.

Kocsis Katica

Fotó: kultura.hu/Csákvári Zsigmond