fbpx

Ha Rahmanyinov festett volna – Az Egri & Pertis Zongoraduó koncertje

Festői zenék csendülnek fel, valamint zenei festményeket és grafikákat vetítenek az Egri & Pertis Zongoraduó Áthallások koncertsorozatának következő estjén, november 21-én a Budapest Music Centerben.

Vannak-e színei a zenének? Megszólalhat-e egy festmény? Hallgat-e zenét egy grafikus alkotás közben, és ha igen, hogyan hat ez a keletkező műre? E kérdéskörökre fókuszál a társművészetek kapcsolatával foglalkozó Áthallások koncertciklus negyedik estje. Az est művészvendége Lévay Jenő, a háziasszony Becze Szilvia.

A társművészetek kölcsönhatását bemutató ciklus újabb hangversenye ezúttal a zene és a képzőművészet egymást inspiráló folyamatait illusztrálja.

A Mendelssohn testvérpár, valamint Françaix és Rahmanyinov kompozícióinak hallgatása közben a közönség Felix Mendelssohn, Wilhelm Hensel, Auguste Renoir és az est művészvendége, a Munkácsy-díjas Lévay Jenő képzőművész képeiben is gyönyörködhet. Utóbbi többek között a Rahmanyinov-művek által ihletett grafikáiról, sőt filmalkotásairól is mesél majd.

Az Egri & Pertis Zongoraduó Áthallások címet viselő, 2019-ben indult koncertsorozata a klasszikus zongoramuzsika és a társművészetek kapcsolatára fókuszál. A különböző művészeti ágak párhuzamainak bemutatásán túlmenően a sorozat közelebbről is megvizsgálja a hasonlóságokat és különbségeket, valamint az egymásra gyakorolt hatásukat. A ciklus szerves része egy-egy – a másik műfajt reprezentáló – vendégművész közreműködése, akik a közönséget érdeklő szakmai titkokról is mesélnek. Ezeken az esteken természetesen egy közös produkció, valamint a közönség bevonása sem maradhat el.

Nyitókép: Egri–Pertis-duó. Fotó: Raffay Zsófia

A rovat további cikkei