fbpx

Bővíteni a népzenét szeretők körét – ötéves a Halmos Béla Program

Liber Endre, a kollégium vezetője szerint az elmúlt években hiánypótló szakmai programokat támogattak.

Egyéni kérelmekkel a féléves időszakon túl is felhasználhatják a művészek a Nemzeti Kulturális Alap pályázati forrásait. A járványügyi helyzet miatt idén várhatóan egyszerre, szeptemberben írja ki pályázatait a Halmos Béla Program szakmai kollégiuma – mondta a testület vezetője.

Miként befolyásolja a járványügyi helyzet a jelenleg futó pályázatokat?

Szerencsére számos pályázatunk megvalósítható most is. Ez az időszak lehetőséget nyújt többek közt CD-felvételek utómunkáinak elvégzésére, koreográfiazenék, iskolai oktatóanyagok készítésére, népzenei tárgyú blogok, weboldalak indítására, fejlesztésére – pályázataink ezeket a területeket éppúgy lefedik, mint a hangversenyek, fesztiválok támogatásának körét. A legmeghatározóbb mégis a hazai koncerttámogatás, ez a terület valóban nehéz időket él. A legtöbb nyári fesztivál még tartja magát, remélik, hogy megrendezhetik, de sejtjük, hogy lesznek fennakadások. A futó pályázataink azon részénél, amelyek most a kényszerű körülmények miatt nem valósulhatnak meg, kitolhatják a határidőt, vagy módosíthatják a megvalósítás körülményeit.

Táncház a Fonónban

Meddig halaszthatják a pályázatokat?

Féléves halasztásra kollégiumi beleegyezés nélkül is van lehetőség, az azon felüli határidőmódosításra vonatkozó kérelmeket pedig egyedileg vizsgálja a kollégium. De mindannyiunknak az az érdeke, hogy ne kelljen megítélt forrásokat visszautalni. A legfontosabb, hogy megvalósulhassanak a pályázói elképzelések, de szempont az is, hogy a visszautalt támogatás nem kerül vissza a kuratóriumhoz, bekerül az NKA nagy büdzséjébe.

Öt éve alakult a program. Sikerült mára az igényekhez igazítani a kiírásokat?

Szerintem igen. A kuratórium minden tagja tapasztalt népzenész. Emellett „civilként” van, aki zenetanítással, rendezvényszervezéssel, médiával foglalkozik, másnak a polgári foglalkozása matematikus – sokszínű a témában jártas társaság, amely garanciát jelent a minőségre. A kiírások hasonlóan sokfélék: belföldi és külföldi koncertezéstől kezdve az előadói portfóliók kialakításán át a nemzetközi népzenei konferenciák, népzenei táborok szervezéséig. A visszajelzések szerint is hiánypótló pályázatokat írtunk ki.

Program az A38 Hajón

Mekkora éves büdzséből dolgoznak?

Tavaly 170 millió forintból gazdálkodtunk, melyből 30 millió a programiroda működését fedezte. 140 millió forint a nyílt pályázati keret, amelyre két részletben írunk ki pályázatokat, nyár elején és ősszel. Ezek persze kerekített összegek.

Más fórumokon is van lehetőségük pénzre pályázni a népzenével, világzenével foglalkozóknak?

Amikor 2015-ben elindult a program, a keretünk 300 millió forint volt, tehát levonva a programiroda működtetésének költségeit, 270 millió forintot oszthattunk szét a pályázók között. A mintegy százmillió forintos csökkenés csak azért nem tragikus, mert a közben létrehozott Csoóri Sándor Programba át tudtuk emelni a táncházak támogatását. A Csoóri Sándor Alapban magasabb a népzenére fordítható támogatás összege, mint a Halmos Béla Programban, de a két program pályázati felhívásai közt nincs átfedés, és a támogatottak köre is különbözik.

Jónak tartja a több ablakos rendszert?

Ha ezzel bővül a megpályázható támogatások pénzügyi összkerete, akkor természetesen igen. Ráadásul a mi esetünkben Árendás Péter – a Halmos Béla Program Kollégium egyik kurátora – a Csoóri Sándor Alap Tanácsadó Testületének is tagja, így általa rálátunk az oda beérkezett igényekre is. Nem duplikálunk támogatásokat. Az NKA Halmos Béla Programja attól speciális, hogy évtizedes tapasztalatok alapján kifejezetten a népzenei előadók és koncertjeik támogatására, az utánpótlásképzésre és a műfaj népszerűsítésére összpontosít.

Miként tudják mérni a megítélt támogatások felhasználásának hatékonyságát? Hogy hányan vesznek részt például egy koncerten, vagy sikerül-e bevonni a népzenében kevésbé jártas közönséget?

Úgy alakítottuk ki az elszámolás rendszerét, hogy mindez kiderüljön. Nem engedünk át szakmai beszámolót fényképek és komplex összegzés nélkül. Azt is kérjük, hogy a fellépéseken megjelenjen a Halmos Béla Program és az NKA logója, amit ugyancsak dokumentálni kell. Elsődleges feladatunk, amit a kérdésében is felvetett, hogy bővítsük a népzenét szeretők körét. Ezért találtuk ki a folkklub rendszert, amelyben a táncházat koncertek, közkedvelt néprajzi tárgyú előadások egészítik ki, például Novák Ferenc „Tata” vagy Sebő Ferenc tolmácsolásában.

A Ritka Zenekar

A táncház leginkább állandó, összeszokott kisközösségeket jelent.

Alapvetően igen, de a csaknem ötvenéves táncházmozgalom fontos eredménye, hogy akár négy-öt generáció is felbukkan ezeken az összejöveteleken. Nem túlzás, ha azt mondom, mára már több százezres nagyságrendű közönséget érint közvetlenül vagy közvetve a táncház.

Mennyire okoz nehézséget rávenni ezeket az alkotókat arra, hogy profin dokumentálják a fellépéseiket, sokoldalúan használják a digitális eszközöket?

Az A38 közreműködésével működtetett Halmos Béla Programiroda – a Hagyományok Házával és a Fonóval karöltve – számos rendezvénnyel, továbbképzéssel igyekezett segíteni a népzenészek és a népzenei menedzserek munkáját. A zenekari menedzsment alapvetően nagyon hasonló, attól függetlenül, hogy komolyzenei, rockzenei vagy népzenei együttesről van szó. Ma már több megbízható és színvonalas zeneipari képzés is elérhető.  A Zeneipari Hivatal EMMI által akkreditált kurzusain például kiválóan elsajátíthatóak azok az alapok, amelyek később lényegesen gördülékenyebbé teszik ezt a tevékenységet. Az önjelölt menedzserek sokszor nem tudják, hogy a sikerhez szükséges tudásanyag létezik, nem nekik kell feltalálniuk a spanyolviaszt. Törekszünk arra, hogy kialakuljon a népzenei formációk körül egy olyan zeneipari réteg, amely segíti őket. Korábban jellemzően a zenekar egyik tagja vitte a menedzsmentet, de ez egész embert igénylő feladat, főleg, ha az együttes nemzetközi karriert szeretne építeni. A táncházakban muzsikálás más tészta, azt lehet csinálni csupán kedvtelésből, anyagi érdek nélkül is, de a professzionalizmushoz szintet kell lépni.

A Halmos Béla Program napján az A38 Hajón 2019 novemberében

Mennyiben változott a program, mióta nem ideiglenes kollégiumként működnek?

Bár a program nevéből kikerült az ideiglenes jelző, valójában még mindig abban a struktúrában működünk. Az Artisjus által beszedett üres hang- és képhordozó jogdíj huszonöt százaléka az NKA-n keresztül kerül vissza a magyar zeneipar vérkeringésébe. Az ideiglenes kollégiumok ebből a keretből működnek. Ennek egy része képezi a Halmos Béla Programban kiosztott támogatások pénzügyi keretét is. Ebből következik az is, hogy általában csak nyár elején tudjuk kiírni a pályázatainkat, mert május-június előtt nem érkezik be a fedezet.

De ezzel a nyári fesztiválszezont tekintve komoly késésben vannak.

A hazai és a szomszédos országokban megvalósítandó koncertekre vonatkozó felhívásunk egyéves időtartamot ölel fel. Szeptember 1-től a következő év augusztus 31-ig tart. Vagyis az adott évben beadott pályázattal a következő év nyarán koncerteznek a zenészek, így nem maradnak le semmiről.

Tudom, hogy változó, de mekkora a maximális összeg, amire pályázhat egy zenekar?

Az egymillió forintos maximálisan igényelhető pályázati összeg a legjellemzőbb a Halmos Béla Program Kollégium nyolc pályázati altémájában. A zenekari portfólió fejlesztésére – amiben lehet lemezkészítés, videoklip forgatás, honlapkészítés, közösségi médiában való megjelenés – is egymillió forintot nyerhet egy zenekar.

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes

Ez mekkora részben fedezi a felsorolt tevékenységeket?

Természetesen csak bizonyos részére elegendő ez a pénz, éppen ezért a kezdetekhez képest lazítottunk a feltételrendszeren. Ma már nem kell az összes pontot teljesíteni, elég, ha a zenekar kiválasztja, melyik szegmensre használja fel a megítélt összeget. Arra törekszünk, hogy inkább kevesebb együttesnek nyújtsunk támogatást, de számukra megítéljük a kért összeget, mert ez garantálhatja, hogy meg is tudják valósítani a céljaikat. A kért forrás negyedével nem tudnának mit kezdeni.

Mikor írják ki a következő pályázatokat?

Nyolc pályázati altémának van, ám a járványügyi helyzet kicsit átrendezheti a megszokott ügymenetet. Azt fontolgatom, hogy idén egyszerre írjuk ki az éves pályázatainkat a szeptemberi iskolakezdés idején. Az elképzelés még egyeztetést igényel az NKA-n belül, első körben a kollégiumunk tagjaival. Mindenesetre jelenleg nem látom szerencsésnek egy külön nyári pályáztatás lebonyolítását, mivel nem tudhatjuk, meddig tart ez a rendkívüli helyzet.

A fotók forrása a Halmos Béla Program Facebook-oldala.

A nyitóképen Liber Endre cimbalmozik.

A rovat további cikkei