fbpx

Gyerekek és felnőttek kedvence: Halász Judit – 80 év, 10 kép

Generációk nőttek fel Halász Judit lemezein, filmjein és színházi előadásain, aki hihetetlen, de ma ünnepli 80. születésnapját. Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, aki sok elismerése mellett Magyarországon elsőként – gyermekszavazatok alapján – megkapta a lengyel gyerekek által alapított Mosolyrend lovagja nemzetközi kitüntetést is.

Budapesten született, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanulójaként a sportban jeleskedett. Első osztályú minősítésű lovasként tagja volt az ifjúsági díjugrató válogatottnak, a felnőtt országos bajnokságon harmadik helyen végzett, és megkapta a legjobb női lovasnak járó kitüntetést.

Még a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt, amikor Keleti Márton Esős vasárnapjának egyik cserfes kamaszlányát alakíthatta.

Diplomáját 1964-ben kapta meg. Ezután a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol csak fél évet töltött, mert Várkonyi Zoltán – aki már a főiskolai évek alatt felfigyelt rá – vendégnek hívta a budapesti Vígszínházba, Csiky Gergely A nagyra termett című műve alapján készült, Az udvari kalap című zenés vígjátékba. A következő évadtól szerződést kapott, és azóta is a Szent István körúti társulat tagja.

Halász Judit színművésznő 1965-ben. Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal
Olyan színésznagyságok voltak a partnerei, mint Ruttkai Éva, Sulyok Mária, Páger Antal, Bulla Elma.

Töretlen pályáján játszott Arthur Miller, Tennessee Williams, Csehov, Moliére, G. B. Shaw, Goldoni, Krúdy Gyula, Örkény István, Szakonyi Károly, Woody Allen, Neil Simon és még sok más szerző darabjaiban.

Ernyey Béla és Halász Judit Szakonyi Károly Adáshiba című drámájában. Forrás: Vígszínház Archívum

Egyénisége főleg lírai alkatú nőalakok megjelenítésében teljesedik ki, de volt naiv kislány, varázslatosan érzéki nő, nagyszerű tragika, komika is.

Darvas Iván és Halász Judit Krúdy Gyula A vörös postakocsi című drámájában. Forrás: Vígszínház Archívum

Emlékezetes alakítást nyújtott Natasaként a Három nővérben, Mirandolinaként Goldoni színművében, mint Egérke Örkény Macskajátékában. Hosszú évekig alakította Lindát a Játszd újra, Sam! című Woody Allen-darabban. Jelenleg Yasmina Reza Bella Figura című komédiájában játssza Yvonne szerepét és Pass Andrea A Vándorkutya című darabjában Mamát.

Csaknem negyven filmben szerepelt, dolgozott együtt Szabó Istvánnal (Szerelmesfilm, Álmodozások kora), Keleti Mártonnal, Máriássy Félixszel, Várkonyi Zoltánnal, Székely Istvánnal, Rózsa Jánossal és Jancsó Miklóssal.

Bálint András és Halász Judit Szabó István Szerelmesfilmjében

Számtalan tévéjátékban is láthatta a közönség. Máig rendkívül népszerű a Csukás István által írt Mirr-murr kandúr kalandjai című rajzfilmsorozat, amelyben minden szereplő az ő hangján szólalt meg.

Latinovits Zoltán és Halász Judit a Pendragon legenda című film forgatásán. Fotó: Fortepan/Révész György
Kitűnő sanzonelőadó, népszerűek gyermekműsorai.

A hetvenes évek közepétől műfajt teremtett, egy életre szóló feladatot vállalt a magyar költők, klasszikusok és kortárs szerzők gyerekeknek szóló megzenésített verseinek előadásával. Ikrek hava címen Radnóti Miklós verseiből készített lemezt, meselemeze is jelent meg. Albumaiból több millió példány kelt el (a Hívd a Nagymamát! korong már néhány hónappal a megjelenés után platinalemez volt), ezért a számos aranylemez után gyémántlemezt is kapott. A 2001-es Mesés zenék, zenés mesék című lemezén a klasszikus zenét próbálta megismertetni és megszerettetni a gyerekekkel, elsőként Mozart Varázsfuvoláját, folytatásként Kodály Háry Jánosát. Dalaiból sok ezer koncertet adott, a Vígszínházban hagyományossá váltak a karácsony előtti vasárnapi családi koncertjei.

Túl a Maszathegyen. Fotó: Vígszínház Archívum/Almási J. Csaba

Mosolygós, kedves egyéniségével, a gyerekekkel való kapcsolatteremtés különös képességével lopta be magát a közönség szívébe.

Magyarországon elsőként – gyermekszavazatok alapján – megkapta a lengyel gyerekek által alapított Mosolyrend lovagja nemzetközi kitüntetést, melyet Szent II. János Pál pápa és Peter Ustinov is megkapott. A közönség szavazatai alapján 2003-ban tagja lett a Halhatatlanok Társulatának. Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF Magyar Bizottsága 2003 végén három, majd újabb három évre jószolgálati nagykövetté nevezte ki Presser Gábor társaságában, hogy képviseljék a gyermekek ügyét, legyenek az UNICEF és a világ gyermekeinek szószólói Magyarországon.

Audiencia. Forrás: Vígszínház Archívum
A vándorkutya. Fotó: Vígszínház Archívum/Dömölky Dániel

Halász Judit a Jászai Mari-díjat 1971-ben kapta meg, 1983-ban érdemes művész lett, 1985-ben SZOT-díjjal tüntették ki. 2001-ben Kossuth-díjat kapott nagyszerű tehetségének, kiváló színészi, filmszínészi teljesítményének és a gyermekek világára kivételesen érzékeny, műfajteremtő előadó művészetének elismeréseként.

2002-ben elsőként vehette át a makói önkormányzat által alapított Páger Antal-színészdíjat. Sok más kitüntetés mellett Prima Primissima közönségdíjat kapott 2008-ban, 2009-ben Pro Urbe Budapest díjjal tüntették ki, 2010-ben a Hazám-díjat vehette át, 2013-ban Budapest díszpolgára lett. 2015-ben a gyermekvilágot gazdagító művészetéért vehette át a Magyar Örökség Díjat. 2016-ban megkapta a Radnóti Miklós antirasszista díjat, a Magyar Szabadságért Díjat és Az év színésznője Arany Medál-díjat. 2020-ban a Magyar Olimpiai Bizottság fair play bizottságától művészet, tudomány kategóriában trófea elismerést kapott, mert 17 esztendősen az ifjúsági díjugrató válogatott tagjaként Európa-bajnokságon kisegítette a csapattársát, amikor annak megbokrosodott a lova. Idén elsőként kapta meg a Pécsi Ildikó-emlékdíjat.

Férje, Rózsa János rendezte 2009-ben a Csiribiri című filmet, amely koncertjein át mutatja be pályáját. Megküzdött már egy súlyos betegséggel, 1996-ban egy baleset után koponyatörést szenvedett és egy hétig kómában volt, idén nyaralása során eltört a lába, és néhány előadáson gipszben állt a Vígszínház színpadára.

A folyamatosan koncertező Halász Judit az idei Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle díszmeghívottja, itt ünnepli születésnapját, így most Kolozsváron köszönthetik őt a Boldog, boldog, boldog születésnapot! című dalával.

Nyitókép: Halász Judit Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című drámájában. Forrás: Vígszínház Archívum

A rovat további cikkei