Hamarosan befejeződik a Szászvári várkastély felújítása

Egyéb

A rekonstrukció legfőbb célja, hogy bemutassa a látogatók számára az épület különleges történetét és egyúttal szeretnék megismertetni a középkori pécsi püspökség történeti és művészeti világát a közönséggel. A kialakított enteriőrök ismertetik a püspökség és a település kapcsolatának több évszázados történetét, a virágkorának számító XIV-XV. század mindennapi életét.
?Az időről időre előkerülő mozaikdarabkákból összeállt egy kép, amely arra inspirált minket, hogy továbblépjünk és megmutassuk országnak, világnak, hogy milyen volt a szászvári püspöki rezidencia fénykorában. Kutatók, régészek, tervezők több generációjának munkáját készítette elő a mostani megújulás. Kívánom, hogy legyen ez a hamarosan megújuló műemlék mindenkié, minden korosztályé, legyen közös örökségünk a múltból, de legyen ez egyben a jövő formálója is? ? fogalmazott dr. Makula Gergely, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Közvetlen Kezelésű Ingatlangazdálkodási Igazgatója.

Az igazgató úr után, Dunai Péter, Szászvár község polgármestere mondott beszédet, melyben kifejtette személyes kötődését a projekthez, illetve hogy mit is jelent a vár, Szászvár életében.
?Az 1980-as évek végén, mikor még általános iskolás voltam, az órák szünetében többször átkukucskáltunk a kerítésen és találgattunk, mi is lesz majd egyszer ezzel a várral. Álmodni sem mertem volna, hogy nekem adatik meg az a dicsőség, hogy kijelenthetem: néhány hónapon belül befejeződik a rekonstrukció. Hogy mit jelent a vár Szászvárnak, ezt három kategóriára tudnám bontani: hírnév, gazdaság és munkahelyteremtés. Azt szeretném, ha nem csak regionális térségben lenne ez a vár turisztikai célpont, hanem az ország minden területén.?

?Szászvár ? középkori élet a várkastélyban? című projekt keretében irodalmi és rajpályázatot indítottak általános iskolásoknak, melynek eredményét Dunai Péter polgármester hirdette ki. Ezt követően díjkiosztásra került sor. A legszínvonalasabb alkotásokat a projekt népszerűsítését szolgáló arculathordozókon használják fel.

A beérkezett pályaművekből rendezett kiállítást követően irodalmi esttel zárult a program Sólyom Katalin, a Pécsi Nemzeti Színház színművésznője közreműködésével, aki felolvasta az első három helyezett iskolás művét.