Július 19. és 23. között rendezik meg a Déryné Fesztivált Sátoraljaújhely festői helyszínein és környékén. A Déryné Társulat klasszikus és felolvasószínházi előadásokkal, gyermekprogramokkal készül, de néptáncelőadás, valamint az István, a király című rockopera is helyet kapott a műsorban.

A színház történetet mesél, tanít, felemel, hidat képez múlt, jelen és jövő között, összeköt hagyományainkkal, katartikus élményekkel ajándékoz meg. A Déryné Program küldetése, hogy ezt az élményt azokhoz is eljuttassa, akik hiányt szenvednek, ahol a kultúrához való hozzáférés korlátozott. A program egész éves működésének csúcspontja a Déryné Fesztivál, amely a KultCamp táborral kiegészülve a kultúra mellett a fiatalok tehetséggondozását és színházi nevelését is a zászlajára tűzte. A KultCamp táborban készségfejlesztő foglalkozások, kvízestek, prózai, zenei, táncművészeti és drámai vetélkedők, kirándulások és sportversenyek várják a fiatalokat, de táncházzal, filmvetítésekkel és koncerttel is készülnek a szervezők.

A Déryné Társulat Szemet szemért című előadása nyitja a fesztivált, de legújabb produkciójukat, a Lovagias ügy című bohózatot is bemutatják július 22-én a Völgyszínházban. Előbbi a Déryné Program által meghirdetett Barangoló Drámaírói Műhely ösztöndíjasa, Jánosi Ferenc tollából született alkotás. A kortárs drámát Kis Domonkos Márk állította színpadra. A krimi középpontjában egy gyilkossági nyomozás áll; Pált, a nyomozót Ivaskovics Viktor alakítja. Hunyady Sándor klasszikusát, a Lovagias ügy előadást Bakos-Kiss Gábor rendezésében láthatja a közönség, Dányi Krisztiánnal a főszerepben, aki Virág úr karakterét formálja meg.

A társulat színművészeivel nemcsak a színpadon találkozhat a közönség, hanem a filmvásznon is: levetítik ugyanis a Déryné ifjasszony című előadásból készített tévéjátékot. Széphalmon a Kazinczy Ferenc emlékpark ad otthont a gyermekprogramoknak. A társulat idén is várja a kicsiket és nagyokat vasárnap a Petőfi kertbe, valamint szintén Széphalmon lesz látható július 21-én a Petőfi percei című előadás Havasi Péter főszereplésével. Emellett felolvasószínházzal is készülnek a szervezők: a fesztivál csütörtöki napján Heltai Jenő A tündérlaki lányok című művét, szombaton pedig Az ördög három aranyhajszála című mesejátékot viszik színpadra.

A Déryné Társulat produkcióin túl a Völgyszínházban kap helyet a Forrás Néptáncegyüttes Mestermunka című táncelőadása július 20-án. Másnap az István, a király című rockoperát a Várudvari Nyári Színház hozza el, míg a zárónapon a Két összeillő ember című produkciót tekintheti meg a közönség a Békéscsabai Jókai Színház előadásában.

A Fabók Mancsi Bábszínháza az Azért a kis bolondságért című vásári bábjátékkal, valamint A halhatatlanság országa című előadással indul útnak a Déryné Fesztiválon. Mesékkel és pajzán históriákkal várja a közönséget Hollóházán, Füzérradványon, Nyírin, Mikóházán, Alsóbereckin, valamint Füzérkajatán.

A gyermekprogramok sorát gazdagítja a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház A csillagszemű juhász című előadása. De érkezik a Bab Társulat, a Langaléta Garabonciások, valamint Naninski és Figaro a Repülő akrobaták című produkcióval.

Az Ungvári Borteraszon és a Zsólyomkai pincesoron a zenéé lesz a főszerep. A borteraszon ad koncertet a Csík zenekar, a Budapest Jazz Orchestra, a Balkán Fanatik, a Besh o droM, az Aurevoir., a Kaláka, a Tárkány Művek, Dánielfy, a Swing Girls, a Keleti Brass Band, a Hutchky & Stars, valamint a Bohemian Betyars.

Nagy Szilárd és Ragány Misa, Réthy Zsazsával kiegészülve a Zsólyomkai pincesorra érkezik, de visszatér Sátoraljaújhelyre Papp Sándor gitárművész, valamint Újhelyi Kinga és barátai is. Széphalmon a legkisebbeket kerekítő mondókázó mellett Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar koncertje is várja.

Nyitókép: részlet a Forrás Néptáncegyüttes Mestermunka című táncelőadásából. Forrás: Déryné Fesztivál