Jövő évben a széles nyilvánosság előtt is látogathatóvá válik a 960 méter hosszú Vasari-folyosó, melyet a Medici család építtetett Firenzében.

2024. május 27-én megnyitják a nyilvánosság előtt a Vasari-folyosót (Corridoio Vasariano) Firenzében, amely az egykor a Mediciek lakóhelyéül szolgáló Pitti-palotát és a Palazzo Vecchiót köti össze az Uffizi Képtár termein keresztül – adta hírül a Travelnews portálra hivatkozva a Turizmus.com.

Az Arno folyó feletti Ponte Vecchión is áthaladó, 960 méter hosszú folyosót eddig csak privát vezetés keretében lehetett látogatni, átlagosan egyéves előjegyzéssel. A folyosót 2016-ban biztonsági okokból lezárták, és megkezdődött az átfogó renoválás, amelynek keretében új világítást és légkondicionáló berendezést is beszereltek.

A Vasari-folyosó eredetileg arra szolgált, hogy a Medici család tagjai biztonságosan és észrevétlenül tudjanak mozogni két rezidenciájuk között. A felújított folyosót az Uffizi földszinti részéből közelíthetik majd meg a látogatók, akik számos szobor és festmény mellett a Medici család történelmi kertkomplexumát, a 16. századból származó Medici-kertet is megcsodálhatják.

Fotó: Leemage via AFP