Végéhez közeledik Déva várának felújítása, jövőre visszakapcsolják a turisztikai körforgásba az erődítményt.

A Hunyad megyei város elöljárója közösségi oldalán több fényképet is megosztott a belső várban zajló felújítási munkálatokról, amelyekkel véget ér az erdélyi turisztikai látványosság több szakaszban lezajlott felújítása. A belső várra vonatkozó 23 millió lejes (1,76 milliárd forint) beruházást nagyrészt európai uniós forrásokból finanszírozták. 2024-ben a tervek szerint több eseményt is szerveznek a felújított erődítményben.

A Déva fölé magasodó Várhegy erődítményének külső falait korábban újították fel, szintén uniós támogatással. Ezeket a részeket 2016-ban nyitották meg a látogatók előtt. A hegy ormán található belső vár felújítása mellett önkormányzati támogatással az ide vezető felvonókabint is nagyobbra cserélték, kötélpályáját, megállóit felújították.

A dévai Várhegyen már az ókorban is állt erődítmény. A várat a tatárjárás után IV. Béla király építtette újjá, 1302-től az erdélyi alvajdák székhelye volt. Számos birtokosa közül a legjelentősebbek Hunyadi János, Szapolyai János, Bocskai István és Bethlen Gábor voltak.

Az 1848–49-es szabadságharcban a magyar forradalmi seregeknek Buda és Arad mellett Déva várát is sikerült elfoglalniuk. Bem tábornok a várban lőszerraktárt rendeztetett be, mely felrobbant. Az egész Várhegyet uraló várrendszer jelentősen megsérült, felújítása sokáig váratott magára. A várnak szépirodalmi vonatkozása is van, a Kőmíves Kelemen című népballada a vár felépítésének elképzelt történetét meséli el.

Fotó forrása: Florin Oancea Facebook-oldala