Két ezeréves bronzszobrot szolgáltatott vissza a Thaiföldi Nemzeti Múzeumnak kedden a New York-i Metropolitan múzeum, amelynek gyűjteményébe egy néhai brit származású műkincskereskedőn keresztül kerültek a Thaiföldről illegálisan eltulajdonított műtárgyak.

A man looks at a 900-year-old statue of the Hindu god Shiva, dubbed "Golden Boy”, on display during a repatriation ceremony after its return from the United States, at the National Museum in Bangkok on May 21, 2024. A 900-year-old statue that spent three decades at The Metropolitan Museum of Art in New York (Met) after being smuggled out of Thailand more than 50 years was welcomed back to the kingdom in a formal repatriation ceremony in Bangkok on May 21. (Photo by MANAN VATSYAYANA / AFP)
Fotó: Manan Vatsyayana / AFP

Az Álló Siva vagy Aranyfiú és a Térdelő nő című bronzszobrot ünnepélyes keretek között adták át a Thaiföldi Nemzeti Múzeumban. A thaiföldi kulturális miniszter köszönetet mondott a thai nemzeti kincsek visszaszolgáltatásáért.

A ceremónián jelen volt John Guy, a Metropolitan ázsiai és délkelet-ázsiai gyűjteményének kurátora, aki a korszak „páratlan remekműveinek" nevezte a két szobrot. A kurátor felidézte, hogy a Metropolitan múzeum tavaly indította el kulturális javakkal kapcsolatos kezdeményezését, amelyben elkötelezte magát a műkincsek felelős gyűjtése és a világ kulturális örökségének közös gondozása mellett.

A Metropolitan múzeum 2023 decemberében jelentette be, hogy Thaiföldnek és Kambodzsának is visszaszolgáltatja azokat a gyűjteményébe került műkincseit, amelyekhez a néhai Douglas Latchford műkincskereskedő révén jutottak, akiről kiderült, hogy Délkelet-Ázsiából illegálisan szerzett be műkincseket, és hamis eredetigazolásokat állított ki.

Latchford ellen 2019-ben az Egyesült Államokban vádat emeltek illegális műkincs-kereskedelem miatt. A kambodzsai és indiai műkincsek szakértőjének tekintett férfi, aki tagadta a vádakat, kiadatása előtt, 2020 augusztusában hunyt el Bangkokban, ahol évtizedekig élt.