Tojásfestő, -díszítő és -patkoló bemutatókkal, folklórműsorokkal, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket a Baranya vármegyei Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum húsvétváró programsorozatában április 2. és 10. között.

Virágvasárnap és nagyszombat között tojásdíszítő technikákkal – tojásírással, -karcolással és -patkolással, valamint a magrátétes tojásdíszítéssel – ismerkedhetnek meg a látogatók délelőtt tíz órától. A gyerekeket húsvéthétfőig mindennap népi játszóház várja az udvarban.

Április 2-án Borsós István tárogatóművész lép fel, majd kisgyerekek adnak elő folklórműsort az Országos Ifjúsági Tojásíró Verseny nyertes pályázóinak díjazása előtt. Virágvasárnap nemcsak a tojásdíszítő technikák, hanem a szalmával való kézműves tárgyak elkészítésének alapjait is elsajátíthatják az érdeklődők.

Húsvétvasárnap reggel kilenc órától indul a hímestojás-keresés faluszerte, fél tíztől pedig – ahogy majd hétfőn is – istentiszteletet tartanak a község református templomában.

Húsvéthétfőn, a nyolcnapos programsorozat záró napján az istentiszteletre népviseletbe öltözve vonul a Zengővárkonyi Népiegyüttes, majd a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület tartja Húsvéti locsoló című néptáncos műsorát a múzeum előtt fél tiezenegytől.

A múzeum a nagyhéten kívül is fogadja a látogatókat szerda kivételével mindennap 10 és 18 óra között.

A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben a Zengővárkonyi Tájház pajtájában nyitották meg, a gyűjtemény mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabot tartalmaz. Az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak az úgynevezett utaveszett, a huculmintás, a karcolt, a bőcsi írott, a viaszlevonatos, a temperával festett, a patkolt, a mag- és szalmarátétes és a dróttal díszített tojások is.

A múzeumot évente több mint tízezren keresik fel; Magyarország mellett számos európai országból, valamint Ausztráliából, Afrikából, Kanadából, Japánból, Kínából, Oroszországból és az Egyesült Államokból.

A Míves Tojás Múzeummal és a húsvétváró programokkal kapcsolatban további részletek olvashatók az intézmény honlapján és a Míves Tojás Múzeum Zengővárkony Facebook-oldalon.

Fotó forrása: Míves Tojás Múzeum