fbpx

Hantaï Simon festménye magyar rekordot döntött a Virág Judit Galéria aukcióján

A hazai kortárs műkereskedelemben igazi ritkaság került kalapács alá a Virág Judit Galéria vasárnap esti aukcióján. Hantaï Simon nagyméretű festményéért negyvenhatmillió forintot fizetett egy licitáló.

Komoly licitháború bontakozott ki Virág Judit Galéria 12. Háború utáni és kortárs művek aukcióján. Hantaï Simon nagyméretű képe negyvenhatmillió forintért cserélt tulajdonost, ami magyar aukciós rekordnak számít. Idehaza még soha nem fizettek ennyit Hantaï-képért. A világ leghíresebb magyar absztrakt festője csak ritkán szerepel hazai árverésen, művei iránt hatalmas az érdeklődés idehaza és külföldön is. A pliage-módszer nagymesterének életműrekordja négymillió euró, vagyis 1,4 milliárd forint, amelyet hét évvel ezelőtt fizettek ki a Sotheby’s párizsi aukcióján.

 Öt évvel ezelőtt a Virág Judit Galéria tartott először kortárs aukciót idehaza a háború utáni magyar művekből. 

Az elmúlt esztendőkben világosan kirajzolódtak a tendenciák: megjelent egy új vevőkör a klasszikus aukciókon megszokottól eltérő licitálási szokásokkal. 

„A mostani árverésen is feltűnően sok volt az online és telefonos vásárló, a tételek felénél ők domináltak. Egyértelműen látjuk, hogy felnőtt egy fiatal generáció, amely nyitott a hazai kortárs alkotásokra és elsősorban a neoavantgárd művészetet értékeli, keresi – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze és az aukció vezetője. –Az új generáció tagjai tudatosak. Olyan műveket keresnek, amelyek a nemzetközi trendekbe illeszkednek, értékük pedig várhatóan még tovább emelkedik.”  

A szezonnyitó kortárs árverésen több jelentős és művészettörténeti szempontból izgalmas mű szerepelt. 

Lakner László festményei ugyan gyakran tűnnek fel nívós árveréseken, azonban szürnaturalista korszakából csak ritkán kerülnek kalapács alá alkotások. A Csendélet című mű ilyen különleges darab. A kép ára kilencmillió forintig kúszott fel.

Ugyancsak művészettörténeti jelentőséggel bír Fajó János Piskóták III. című örömöt sugárzó, lüktető képe. Ez az egyik első festménye, amelyen Fajó a később védjegyévé vált piskóta szimbólumot használta. A múzeumi rangú alkotást tizenhétmillió forintnál ütötték le.

Keserü Ilona napjaink legnagyobb képzőművészeti világsztárja, alkotásai roppant elismertek és keresettek. 

A tavaszi aukción ezúttal Keserü két festménye is szerepelt. A művész talán legizgalmasabb korszakából származó Közelítés emléke című festményt tizennégymillió forintért, a Felszálló hangzat című, színektől lüktető alkotását úgyszintén tizennégymillió forintért vásárolták meg.

Nyitókép: Hantai Simon Cím nélkül festménye a Virág Judit Galéria 12. Háború utáni és kortárs művek aukcióján. Fotó: MTI/Kovács Attila

A rovat további cikkei