A Fővárosi Bíróság 1991. április 16-án a 3531. sorszám alatt vette a társadalmi szervezetek nyilvántartásába a múzeumi szakma országos hatókörű civil szervezetét, amelynek tagsága 2020 végén meghaladta az ezer főt.

A 30. évforduló alkalmából több elemből álló szakmai programot tervezett és – a koronavírus-járvány miatt módosított formában – valósít meg az egyesület, saját erőforrásait kiegészítve a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A programsorozat célja, hogy a szervezet történetének három évtizedes múltjára visszanézve, a jelenkori hazai múzeumi világ kihívásait figyelembe véve a jövőbe tekintsen, és meghatározza a szakmai szervezet jövőbeli fejlesztésének, közösségi ereje növelésének irányait.

A Pulszky Társaság számos kezdeményezést indított el

A szervezet megújult arculatú honlapjának Pulszky 30 című rovatában 2020. április 16. és 2021. március 23. között 10-12 naponként hozzáférhetővé vált az egyesület egyes éveiben történtek rövid összefoglalása forrásokkal és kronológiával. Múzeumi távlatok címmel idén február 11-én tízrészes szakmai webinárium-sorozatot kezdett a társaság. Az érdeklődők regisztrációt követően kéthetenként ugyanabban az időpontban kísérhetik figyelemmel a múzeumi szakmát érintő legfontosabb kérdéseket fejtegető kerekasztal-beszélgetéseket online, amelyek később a társaság honlapján és YouTube-oldalán is megnézhetők.

Az évforduló kapcsán digitálisan hozzáférhetővé vált a 2002-ben megjelent Magyar Múzeumi Arcképcsarnok című lexikon, emellett folynak a második kötet munkálatai, amelyben mintegy ötszáz, már elhunyt múzeumi szakember élete és tevékenysége szerepel majd. Ugyancsak digitálisan is olvasható az 1995 és 2008 között nyomtatásban megjelent Magyar Múzeumok című folyóirat.

A szervezet 2008 óta megjelenő online folyóirata naprakész és széles körű információkkal szolgál a teljes múzeumi szakma számára, az utóbbi évben egyre magasabb olvasói és érdeklődői kört vonzott. A magazinhoz kapcsolódó gyakornoki program a pályakezdők számára kínál szakmai továbbképzést az online kommunikáció terén.

A társasághoz fűződő közösségépítő munka is megújult

Az internetes közösségi oldalak virtuális kapcsolatai mellett az önkéntes csoport is fontos szerepet játszik az egyesület munkájában. A Pulszky Társaság nemcsak társadalmi hálóját újította meg az elmúlt egy évben, hanem a jelöltállítási rendszer átalakítása után Az év múzeuma és Az év kiállítása díj odaítélése is nyitottabb folyamattá vált.

Önként vállalkozók – elsősorban a szervezet ifjúsági tagozata, a Pulszky FIAT tagjai – interjút készítettek és készítenek a társaság létrehozásában és vezetésében szerepet játszott kollégáikkal és azokkal, akik az egyesület által alapított Pulszky Ferenc-, Pulszky Károly-, illetve Éri István-díjban részesültek szakmai és közösségi tevékenységük elismeréseképpen.

Nyitókép: a Pulszky Társaság választmánya. Forrás: Pulszky Társaság