Az Újvidéki Színház Történt egyszer Újvidéken című előadása négy díjat nyert Szerbia legnagyobb színházi fesztiválján, a Sterija Játékokon, Gyarmati Katát pedig a belgrádi Szerb Nemzeti Színház produkciójában végzett dramaturgi munkájáért ismerték el.

thumb_64664_2000_2000_0_0_auto.jpg
Jelenet a Történt egyszer Újvidéken című előaádsból. Fotó: Újvidéki Színház

A Történt egyszer Újvidéken című előadásban nyújtott alakításával Szalai Bence a fesztivál legjobb fiatal színészének járó elismerést érdemelte ki, László Judit lett a legjobb epizódszereplő, Gergye Krisztián koreográfus színpadi mozgásért nyert díjat, és a társulaté lett a fesztivál különdíja.

A műfaji megjelölése szerint kisebbségi extravaganza sok zenével, tánccal, szellemekkel és indiánokkal az Újvidéki Színház fennállásának ötvenedik évfordulójára készült. Urbán András a Kultúra.hu-nak korábban elmondta, a Történt egyszer Újvidéken című előadás a színházzal, a színház és a közönség, a színészek és a rendezők, a színészek önmagukhoz való viszonyával és a drámai klasszikus színház és a kortárs színház közti vélt vagy valós konfliktusokkal foglalkozik, azaz a művészi identitást járja körül kisebbségi kontextusban. „Az előadásban az elmúlt ötven év szórakoztatóbb múltjához nyúltunk vissza, de nem idézetekként, muzeális vagy adminisztratív módon mutatjuk be őket, hanem részévé válnak az előadásnak. Ennek rövid története, alaphelyzete az, hogy a színészek a színház ötvenéves születésnapjára szervezett gálaműsor másnapján, hajnalban, miután az utolsó vendéget is kikísérték, megtudják, hogy reggel társulati ülésük lesz. Rájönnek, hogy már nem érdemes hazamenni, s miközben várakoznak, zajlani kezd az az őrület, amit majd a nézők látni fognak. Az előadáson azért át-átszalad az elmúlt ötven év valamilyen kontextusa, de aki múltidézést szeretne látni, az csalódni fog, hisz az előadásnak ahhoz semmi köze” – fogalmazott a rendező.

A produkció a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiváljának versenyprogramjában június 27-én, a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Színházi Szemle programjában augusztus 26-án látható.

A 69. Sterija Játékokon hét előadás versengett a díjakért. A fesztivál fődíját a belgrádi Szerb Nemzeti Színház Apák és atyák (Ocevi i oci) című előadása nyerte el. Az előadást Veljko Mićunović rendezte Slobodan Selenic regénye alapján. A szöveg adaptációjáért Gyarmati Kata érdemelte ki a rendezvény legjobb dramaturgjának járó díját. Ugyanez az előadás kapta meg a legjobb rendezés díját, illetve két színészi elismerést is.