A fesztivál egyike a legrégebben alapított és legnagyobb presztízsű A-kategóriás nemzetközi seregszemléknek. A július 11-e délelőtt nyilvánosságra hozott programban három, a Filmalap támogatásával készült alkotás is szerepel, ezzel magyar játékfilmek több mint 10 év után kaptak először meghívást a rangos eseményre ? olvasható a közleményben.
ruben-brandt-collector9-520
Ruben Brandt, a gyűjtő
A locarnói fesztivál egyedülálló szabadtéri vetítésén, a nyolcezer férőhelyes Piazza Grandén lesz a Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs akció-thriller világpremierje. Európa legnagyobb méretű, 26 méterszer 14 méteres vetítővásznán, a páratlan hangulatáról és csúcstechnikájáról világhíres Piazza Grandén először vetítenek magyar filmet. A film története szerint egy különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait, egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Csupán Kowalski, a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de az ő élete is veszélybe kerül, amikor beleszeret a rablóbanda egyik tagjába, Mimibe. Az akció-thriller több mint 100 szakemberből álló animációs csapat alkotása. A filmet Milorad Krstić szerb származású, Magyarországon élő festő, látványtervező, animációs művész rendezte és írta, valamint a látványt is ő tervezte. A My Baby Left Me című animációs rövidfilmjéért a Berlinalén Ezüst Medvével díjazott művész mellett a film producere Miskolczi Péter, Roczkov Radmila, Roczkov Hermina és Kurdy-Fehér János. Az alkotást novemberben mutatják be a magyar mozikban.

tegnap_forgatasi_kep_02_600x400.png
Tegnap (forgatási kép)Fotó: www.onetwofilms.com
A Before Dawn című rövidfilmjével Európai Filmdíjat nyert Kenyeres Bálint első játékfilmje, a Tegnap a locarnói fesztivál Cineasti del presente című versenyprogramjában debütál, amelynek fődíja az Arany Leopárd. A nemzetközi színészgárdával készült film főszereplője a román Vlad Ivanov, akit leginkább a cannes-i Arany Pálma díjas 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmből vagy a Toni Erdmannból ismer a közönség. A főbb szerepekben Jacques Weber, Féodor Atkine, Djemel Barek, Jo Prestia, Johanna ter Steege és a Timbuktuból ismert Toulou Kiki láthatók. A Marokkóban forgatott film története szerint Victor Ganz, az ötvenes éveiben járó sikeres svájci üzletember egy nap nyugtalanító híreket kap cégének észak-afrikai építkezéséről, így azonnal a helyszínre siet, hogy kezébe vegye az irányítást. Odaérve azonban szembesül régen eltemetett emlékeivel: egy 20 évvel ezelőtti szerelem történetével, és megkezdődik a kétségbeesett nyomozás a titokzatos lány után. A Tegnap című filmet Fillenz Ádám fényképezte, producere Taschler Andrea. Az alkotás a magyar Mirage Film, a magyar Travisss Film, a francia Films de l?Aprés-Midi, a holland Rotterdam Films, a német One Two Films, a svéd Chimney Pot és a Film i Väst, valamint a marokkói La Prod koprodukciója. A Tegnap a tervek szerint szeptember 13-án debütál a magyar mozikban.

konnyu_leckek_plakat_600x313.png
A Könnyű leckék plakátja
Zurbó Dorottya a Filmalap Inkubátor Program támogatásával készítette Könnyű leckék című első önálló rendezését, amely a Kritikusok Hete programban lesz látható Locarnóban. A svájci filmkritikus szövetség által szervezett program mindössze hét innovatív dokumentumfilmet hívott meg. A Könnyű leckék egy fiatal szomáliai lány életét tárja elénk, aki a felnőtté válás határán minden szálat el kell, hogy szakítson, ami hazájához köti, hogy új életet kezdhessen Magyarországon. A költői hangvételű alkotásban a leghétköznapibb szituációkban lehet a legnagyobb tabukkal szembesülni, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján és lépésről lépésre elsajátítja az európai szokásokat. A Könnyű leckék az Éclipse Film gyártásában készült, producere Ugrin Julianna, a magyar mozikban októberben mutatja be az ELF Pictures ? áll a Filmalap közleményében.
Forrás: MTI