Harrison Ford amerikai filmsztár egy újonnan felfedezett kígyófaj névadója lett – számolt be róla a Német Herpetológiai és Terrarisztikai Társaság (DGHT). Kiemelték, a névadással a 81 éves színész természetvédelem iránti elkötelezettsége előtt tisztelegnek.

A mindössze 40 centiméteres hüllő, melyet egy nemzetközi kutatócsoport fedezett fel az Andokban még májusban, hivatalosan a Tachimenoides harrisonfordi nevet viseli. A sárgásbarna színű, fekete foltokkal tarkított, barna hasú kígyó emberekre ártalmatlan, békés faj.

Edgar Lehr német herpetológus, a felfedező kutatócsoport egyik tagja a dpa német hírügynökségnek elmondta: Harrison Ford értesült a névadásról, és elmondta, az általa alakított Indiana Jonesszal szemben kedveli a kígyókat. A Conservation International nonprofit szervezet által készített Nature Is Speaking című dokumentumfilm-sorozatban – amelynek minden része más színész hangján más-más természeti egységet mutat be – az óceán Ford hangján szólal meg.


64dcd11687440ce9d221355b.jpg
A Tachimenoides harrisonfordi nevet viselő kígyó. Fotó: DGHT / Edgar Lehr

Nem Harrison Ford az első, akiről állatfajt neveztek el: Edgar Lehr elmondta, hogy korábban egy békafajtát kereszteltek el a világhírú brit természettudós, Sir David Attenborough-ról. „Ezzel természetesen az állatokra igyekszünk felhívni a figyelmet, valamint arra, hogy milyen sok állatfajta vár felfedezésre” – nyilatkozott a perui kutatócsoport vezetője.

A nyitóképen Harrison Ford az Indiana Jones és a végzet temploma című filmben. Fotó:  Photo12 via AFP / Archives du 7eme Art