Nemzetközi ismertségre vágyó fiatal énekesek jelentkezését várja a szervező Zeneakadémia a 2024. szeptember elején megrendezendő, hetvenezer euró összdíjazású megmérettetésre, amelyen a versenyzőknek idén is elő kell adniuk Liszt egyik dalát.

A kétévente meghirdetett Marton Éva Nemzetközi Énekverseny egyre több tehetséget vonz, és komoly figyelem övezi külföldön is: a 2022-es, ötödik megmérettetésre 38 ország 132 fiatal énekese jelentkezett. A rendezvényt 2018-ban felvették a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségébe (WFIMC).

A nagyszabású és mára világszerte tekintélyes esemény élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő és a gálakoncert 2024. szeptember 1-től 8-ig zajlik majd, ám az internetes közvetítésnek köszönhetően a világ minden pontjáról követhető. A helyezések mellett számos különdíjat, köztük koncertfelkéréseket és ösztöndíjakat vehetnek át a legkiválóbbnak bizonyuló versenyzők.

Az előválogatóra legkésőbb 2024. május 13-ig jelentkezhetnek a 18–32 éves nők, illetve 18–35 éves férfiak a verseny honlapján. Ennek részeként fel kell tölteniük egy barokk és egy más korszakból származó, szabadon választott, zongora- vagy zenekari kísérettel előadott ária-, illetve oratórium- vagy kantátarészlet videofelvételét. A Marton Éva vezette előzsűri a benyújtott anyag alapján dönt majd, a továbbjutókról várhatóan június elején küld tájékoztatást a verseny titkársága.

A MOL Új Európa Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Alap által közösen biztosított támogatásból megrendezendő verseny nemzetközi zsűrijének elnöke Prof. em. Ks. Marton Éva. A rangos testületbe ismét az operavilág magyar és külföldi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az egyik legbefolyásosabb spanyol művészeti menedzser; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora; Anatoli Goussev ukrajnai születésű, Olaszországban élő és dolgozó tenor, énekmester; Christina Scheppelmann német zenei menedzser, a barcelonai Liceu operaház volt művészeti igazgatója, aki jelenleg a Seattle-i Opera főigazgatója; Vittorio Terranova olasz tenor; Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója; Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője; valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A részletes versenykiírás, a jelentkezéshez szükséges tudnivalók a verseny honlapján találhatók. Az online jelentkezési felület január 16-án nyílik meg a verseny honlapján.

A nyitóképen Marton Éva a II. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny döntőjén. Fotó: Mudra László