Augusztus 8. és 13. között, idén 31. alkalommal rendezik meg Jászberényben a Csángó Fesztivált. Hat napon át közel hatvan programban hatszáz közreműködő, a táncos és zenész fellépők mellett kézművesek várják az érdeklődőket.

A Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezi 1981 óta a Nemzetközi Tánc- és Zenésztábort, és főrendezője 1991 óta a Csángó Fesztiválnak. A fesztiválhoz kapcsolódva ebben az évben is megrendezik az Aprók Tánctáborát és a Nemzetközi Táncház- és Zenésztábort is.

A Magyarországon egyedülálló Csángó Fesztivál elsősorban a határon túli magyarság népművészetét mutatja be.

Több mint 600 fellépő, köztük moldvai (Hodorog András – Klézse, Külsőrekecsin, Szarka Mária – Trunk), gyimesi csángók (Bodor Tibor – Gyimesfelsőlok), erdélyi (Antal Banda – Csíkcsobotfalva, Györgyfalva, Magyarlapád, Magyarpalatka, Szászcsávás, Szék, Vajdakamarás), felvidéki és vajdasági hagyományőrzők mutatkoznak be, de itt lesznek a Magyarországon élő kisebbségi tánccsoportok és zenészek képviselői is.

Színes a Jászberénybe érkező hazai táncosok listája: Bem Táncegyüttes, Cuháré Táncegyüttes, Duna Művészegyüttes, Hétszínvirág Táncegyüttes, Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, Karcagi Biljana Bolgár Táncegyüttes, Kónya Táncegyüttes, Magyar Állami Népi Együttes, Maglódi Kacamajka Táncegyüttes, Nagyecsedi Hagyományőrzők, Nógrád Táncegyüttes, Pántlika Táncegyüttes, Pendzsom Néptánc Egyesület, Püspökhatvani Szlovák Táncegyüttes, Tisza Táncegyüttes, Új Gereben Zenekar, Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes.

A helyi együttesek közül látható lesz az Árendás, a Kis Árendás, a Barkóca, a Kis Galagonya, a Galagonya Táncegyüttesek, a Jászberényi Hagyományőrző Együttes, a Jászság Népi Együttes.

Koncertet ad a Cimbaliband, a Dobroda, a Duhaj, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, a Jász Banda, a Keleti Szél, a Khamoro Budapest Band, a Páchake Rom, a Puszták Népe Front, a RitMusa, a Tarsoly, a Tázló és a Zagyva Banda.

Fotó: Csángó Fesztivál