fbpx

Hatvankét országból érkezett nevezés a Székelyföldi Grafikai Biennáléra

Hatvankét országból származó, mintegy kétezer pályamunka érkezett a 7. Székelyföldi Grafikai Biennále pályázati felhívására, amely a grafikusi szakma jelentős nemzetközi fórumának számít – közölték kedden a szervezők.

A biennále előző eseményéhez hasonlóan a magyarországi, lengyelországi és romániai vonal még mindig a legerősebb, de hangsúlyossá vált a dél-amerikai kontinens és több keleti ország képviselete is, mint például Thaiföld, India, Kína vagy Tajvan. A tízhetes jelentkezési időszak alatt csaknem 2 ezer pályamunka érkezett 844 alkotótól.     

A 7. Székelyföldi Grafikai Biennále beküldési határideje március 23-án éjfélkor zárult, a zsűrizés első szakasza március 29. és 31. között lesz. A zsűrinek tagja Bogdan Achimescu, a krakkói Művészeti Egyetem professzora, Erőss István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Adriana Lucaciu, a temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészeti Karának professzora, Pézman Andrea, a pozsonyi Képzőművészeti Egyetem Képgrafika Tanszékének adjunktusa, Bordás Beáta művészettörténész, a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ vezetője, Szurcsik József, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektorhelyettese és Ferencz S. Apor képzőművész, a biennále kurátora.     

A beválogatott munkák listáját hamarosan közzéteszik a biennále honlapján. Ferencz S. Apor, a biennále kurátora korábban elmondta: a rendezvény legfőbb célja, hogy fókuszba helyezze a kortárs grafikai törekvéseket, átfogó képet nyújtson a sokszorosító képalkotás jelenkori irányairól és fejlődéséről. Hozzátette: a bizonytalan idők megválaszolatlan kérdéseire különböző stratégiákkal keresik a megoldásokat, ennek megfelelően 2022-ben a Székelyföldi Grafikai Biennále hívószavának a Stratégiák címet javasolták.

Nyitókép: Székelyföldi Grafikai Biennále/Vargyasi Levente

A rovat további cikkei