fbpx

Hazai filmek mindenhol – Programajánló a magyar film napjára

121 évvel ezelőtt, 1901. április 30-án mutatták be az első magyar filmalkotást, A tánczot. Erre a jeles dátumra emlékezve ünnepeljük ezen a napon a filmművészetünket, és mi is lehetne jobb mód erre, mint a mozizás? Mutatjuk, hova érdemes ellátogatni vagy odakapcsolni a hétvégén.

Az elsőként számon tartott magyar film egyperces jelenetekből állt, és különböző népek táncait volt hivatott bemutatni. A korabeli színházi élet legjavát sorakoztatták fel: Blaha Lujza, Fedák Sári, Márkus Emília, Pálmay Ilka is szerepelt a filmben. Zsitkovszkyt mint rendezőt sem a mai tudásunkhoz kell igazítanunk, a feladatok akkoriban nem igazán váltak szét: aki a felvevőgép karját tekerte, ugyanaz felelt a rendezésért is. Nem kitalált történetekben gondolkodtak, a fikcióra még elég sokat kellett várni, hiszen az első és legfontosabb hatáselem a valóság, a megmozduló kép volt.

Azóta viszont egészen más a helyzet, a filmgyártásban művészi szempontból is igazán értékelhető alkotások születtek.

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a Filmión vasárnap estig ingyenesen nézhető hat kiváló magyar film. Olyan alkotásokról van szó, mint az Egészséges erotika,Szerelem első vérig,Legényanya, de helyet kapott az ünnepi kínálatban egy különleges, 1979-es musical-rajzfilm is, a Habfürdő. Ingyen nézhetjük meg az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című alkotását, továbbá Bergendy Péter és Köbli Norbert fordulatos ügynökthrillere, a fesztiválkedvenc Vizsga is ugyanígy elérhető.

Olvastad már? A táncz című alkotásról itt írtunk bővebben.

Az MTVA csatornáin műsorra tűzik többek között Bagota Béla Valan – Az angyalok völgye című, Erdélyben forgatott krimijét, a Berlinalén Arany Medvével jutalmazott, Oscar-díjra jelölt Testről és lélekrőlt Enyedi Ildikótól, valamint a magyar filmtörténet bájos klasszikusát, a Meseautót Perczel Zita főszereplésével, Gaál Bála rendezésében. A TV2 csatornán műsoron lesz A tanú, Macskafogó,Csinibaba és a Made in Hungária is a magyar film napja alkalmából. Az RTL Klub programját a Budapest noir című, rejtélyekkel átszőtt krimi és a Seveled romantikus komédia tévépremierje gazdagítja.

A Hír TV-n a magyar filmtörténet egyik legnagyobb közönségsikere, a Hyppolit, a lakáj lesz műsoron. Az ATV Spirit csatornája az egy éve elhunyt Szomjas György kulfilmjét, a Kopaszkutyát vetíti, mely igazi magyar rocktörténet, az 1980-as évek életérzésének lenyomata. Egész hétvégén kedvezményes jegyárakkal és a legutóbbi magyar filmalkotásokkal várja a mozinézőket mind a tizennyolc Cinema City mozi országszerte. Műsoron lesz többek között a Magunk maradtunk, Az unoka című krimi és a Vadlovak dokumentumfilm.

Az egyes csatornák pontos műsora ide kattintva elérhető.

A Tabán moziban és a Kino Caféban tart vetítéseket a Budapest Film a magyar film napja alkalmából.

Újra mozivásznon lesz látható kiváló minőségben többek között Enyedi Ildikó filmje, Az én XX. századom, az Eldorádó, Bereményi Géza 1989-es klasszikusa, Tímár Péter Csinibabája, Török Ferenc kultfilmje, a Moszkva tér, Gothár Péter Megáll az idője és még sorolhatnánk.

A magyar film napja alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata filmestet szervez a Pesti Vigadóba, ahol fiatal alkotók – Csuja László, Sütő Gábor, K. Kovács Ákos, Buzási Gyopár – filmjeiből válogatott dokumentumfilmeket, animációs filmet és egy kisjátékfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők április 30-án. A vetítést beszélgetés követi az alkotókkal.

A Cinego két válogatással is készül:

2021 legizgalmasabb magyar filmjeiből – mint az Evolúció és a Külön falka – és a múlt és jelen kapcsolatát középpontba állító alkotásokból is kínál válogatást, köztük a Napszálltát és a Nagyi projektet. Az HBO Max ünnepi kínálatában először lesz látható Aracsi Norbert II. világháborús rövidfilmje, az Elfelejtett nemzedék, valamint Holtai Gábor fesztiválkedvenc rövidfilmje, a Második kör. Friss epizóddal érkezik A besúgó című sorozat is, amely az HBO Max nézettségi toplistáinak élén szerepel a bemutatása óta.

Nyitókép: emberek a Corvin mozi előtt 1967-ben. Forrás: Fortepan/Semmelweis Egyetem Levéltára.

A rovat további cikkei