fbpx

Hazai közösségi támogatásból készülhet film

Az Alagút a fény végén lehet az első olyan magyar rövidfilm, ami tisztán hazai közösségi finanszírozási kampány eredményeként valósulhat meg a forgatócsoport és a Brancsközösség együttműködésében.

„A film egy egyáltalán nem távoli és talán elkerülhetetlen időbe helyez egy egyéni sorsot, központi kérdése pedig az, hogy meg lehet-e majd maradni embernek egy olyan világban, aminek az alapjait a nemtörődömségünkkel most és mi építjük” – áll a leírásban.

Külföldön már nem új keletű dolog, hogy ha valakinek van egy jó kezdeményezése – amihez olyan üzenet vagy cél is társul, ami sokakat érinthet vagy érdekelhet –, de saját forrásból nem vagy csak részben merne belevágni, a közösséghez fordul, és végül a közös megvalósítással mindenki nyer. Számos külföldi film valósult már meg így, hazai és külföldi platformon találva támogatókat, de a készítők úgy tudják, hogy az Alagút a fény végén lenne az első olyan magyar rövidfilm, ami tisztán hazai közösségi finanszírozási kampány segítségével nyerné majd el a végső formáját.

Karalyos Gábor, a rövidfilm főszereplője

A Karalyos Gábor főszereplésével, Pető Szabolcs rendezésében készülő film egy olyan csapat munkája, akik mindannyian részt vettek filmes képzésben, számos forgatáson voltak jelen, mindenki közreműködött már mások filmjeinek vagy a sajátjának a létrejöttében, és mára több nemzetközi filmfesztiválról tudhatnak maguk mögött díjakat. Most, ezzel a november forgó rövidfilmmel viszont egy igazán nagy fába vágták a fejszéjüket: az öt forgatási helyszínhez támogatókat találva, sok millió forintos költségvetés helyett a saját tudásukra, eszközeikre támaszkodva egyszerre szeretnének egy olyan filmet készíteni, ami nem rúgja fel a hagyományos történetmesélés szabályait, de rengeteg művészfilmes elemet, egyedi megvalósítási módot is szeretnének a sajátos történetbe beépíteni.

Különleges képi világ, újrahasznosított eszközök: a csapat már a megvalósítással is szeretne példát mutatni,

nemcsak azáltal, hogy már a kellékek nagy részét is elnyűtt használati tárgyakból maguk készítik, de a nagyon drága, modern optikák helyett kizárólag régi, bárki számára néhány ezer forintért megvásárolható szovjet objektívek „újrahasznosításával” fogják a film valamennyi jelenetét leforgatni.

A kampányoldalon már elérhetők a különböző támogatói csomagok,

így november közepéig mindenki eldöntheti, hogy hozzájárul-e a film elkészítéséhez, amihez így korábban hozzáférhet majd, esetleg az elsők között szeretné majd megnézni azt egy zártkörű vetítésen vagy a legnagyobb támogatói csomaggal akár a film társproducerévé is szeretne válni.

A Brancsközösség.hu egy idén indult platform, melynek célja, hogy megelőlegezett bizalommal segítse a magyarországi ötletgazdákat, támogatói hálót és lehetőséget adva a legkülönbözőbb kezdeményezések megvalósításához, amelyek a közösség támogatása nélkül meg sem születhetnének.

Fotók forrása: Másik Kávéház Filmmanufaktúra

A rovat további cikkei