Átépítették és helyreállították a hajdani keletnémet Stasi-börtön emlékhelyét Berlinben, a munka mintegy 25 millió euróba (9 milliárd forint) került. Az átépítés második szakaszát is befejezték a Berlin-Hohenschönhausen Emlékhelyen, abban az épületkomplexumban, melyet az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) hírhedt állambiztonsági hivatala, a Stasi (Staatssicherheit) használt vizsgálati börtönként.

– A múlt feldolgozásának olyan autentikus helye ez, amely ebből az időből kevés akad Németországban. Olyan embereket tartottak itt fogva, akiket lelkileg meg akartak törni – mondta Klaus Lederer, Berlin kulturális szenátora szerdán. Az átépítés és helyreállítás után az emlékhely kávézóval és szemináriumi termekkel felszerelt látogatóterülettel gazdagodott, melyeket a korábbi garázsban alakítottak ki.

A börtönrészben médiatermeket rendeztek be, valamint modern tűzvédelmet is kiépítettek, anélkül, hogy a történelmi hangulatot megzavarták volna. Az emlékhely igazgatója, Helge Heidemeyer elmondása szerint évente mintegy félmillióan keresik fel a Stasi-börtönt, ami rendkívül nagy igénybevételt jelent a keskeny folyosók burkolatának. Egy emelet a látogatók előtt zárva marad, hogy megőrizzék az utókor számára.

Nyitókép: a Stasi-emlékhely főbejárata, forrás: Wiki/Nick-D