Súlyos károkat okoztak a kínai nagy fal egy szakaszában azok az építőmunkások, akik markológéppel vágtak utat a híres építményen keresztül Sanhszi tartományban.

A hatóságokat augusztus 24-én értesítették arról, hogy hatalmas lyuk tátong a falon. A helyi rendőrség közleménye szerint egy 38 éves férfit és egy 55 éves nőt vettek őrizetbe a rongálás miatt – írta kedden a BBC News.

A két gyanúsított egy hasadékot szélesített ki markolóval a nagy falban, hogy gyorsabban tudjanak átjutni, és ezzel lerövidítsék az útjukat. A rendőrség szerint ezzel helyrehozhatatlan károkat okoztak.

A fal érintett szakasza Jujü megyében található. A tartományban a kulturális és történelmi örökség részeként védettséget élvez.


64f840af77400dd3a3573a52.jpg
A kínai nagy fal maradványai Jujü megyében. Fotó: NurPhoto via AFP / CFOTO

A nagy fal a világ leghosszabb, ember által készített építménye: hivatalos adatok szerint mintegy nyolcezer kilométer hosszan fut, de az összes falszakasz teljes hossza a becslések szerint akár a húszezer kilométert is elérheti. A különböző szakaszai az Kr. e. 3. századtól csaknem kétezer éven át épültek, elsősorban északi és nyugati nomád törzsek támadásainak visszaverésére. 1987 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján, 2007-ben a világ hét új csodája közé választották.

Nyitókép forrása: Jujü Megyei Közbiztonsági Hivatal