fbpx

Hernádi Judité a Psota Irén-díj

A Rózsavölgyi Szalonban március 27-én, a színház világnapján adták át a Psota Irén-díjat, melyet Hernádi Judit színművésznő vehetett át.

A Psota Irén színművésznőről elnevezett díjjal a színpadi sokszínűséget, a változatos szerepekben látható színésznőket jutalmazzák.

Almási Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznőt 2016-ban választották meg a Nemzet Színészének Psota Irén helyére, és még ebben az évben létrehozta a Psota Irén Alapítványt a jeles színésznő emlékére. Az alapítvány kuratóriumi tagjai minden évben kiválasztják a legváltozatosabb szerepekben játszó, legtöbb arcát megmutató, legsokszínűbb színésznőt a színházak által felterjesztett jelöltek közül, akinek végül odaadják a Psota Irén-díjat. Az elismerést először, 2017-ben a Spirit Színház által javasolt Hegyi Barbara, idén, 2018-ban pedig az Átrium Film-Színház által felterjesztett Hernádi Judit színművésznő kapta.

Videóinterjúnkban a 2018-as Psota Irén-díj kitüntetettjével, Hernádi Judit színművésznővel a színészi pályájáról, Psota Irénről, a díjról és az ünnepségről, dr. Hazai Kingával, a Psota Irén Alapítvány kuratóriumának elnökével pedig az alapítvány működéséről beszélgettünk.

„A dátumot már tavaly is Irén születésnapjához közelítettük: nem a halálára, hanem a születésére és a továbbélésére szerettünk volna emlékezn” – mondta a Kultúra.hu-nak dr. Hazai Kinga ügyvéd, akit Almási Éva kért fel az alapítvány kuratóriuma elnökének. A kuratórium tagja Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, Ungvári Tamás Széchenyi-díjas irodalomtörténész, dr. Lantos Endre fogorvos, valamint dr. Langer János ügyvéd, aki, ahogy Hazai Kinga elmondta, a Psota Irénhez is kötődik családi vonalon. Dr. Hazai Kinga hozzátette: az alapítvány idei tervei között szerepel egy Psota Irén-kötet kiadása még az év vége előtt.

Videó: Papp Eszter. Szerkesztette: Révy Orsolya

A rovat további cikkei