Egon Schiele osztrák expresszionista művész több alkotását adták át hivatalosan – néhányat a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMa) gyűjteményéből – egy, a nácik által a dachaui koncentrációs táborban meggyilkolt zsidó gyűjtő örököseinek. A művek összértéke meghaladja a 9 millió dollárt.

Fritz Grünbaum örökösei évek óta pereskedtek a műtárgyak birtokba vételéért. Az ügyészség szerint az intézmények önként adták át a műkincseket, amint bemutatták a nácik által történt eltulajdonítással kapcsolatos bizonyítékokat. Az örökösök egyike, Timothy Reif üdvözölte, hogy a hatóságoknak sikerült tisztázniuk a több mint 80 évvel ezelőtti bűncselekmények ügyét is.

A hét műtárgyat 2023-ban kobozta el a manhattani ügyészség műkincsek feketekereskedelmére szakosodott részlege. Kettőt közülük a MoMA gyűjteményében őriztek, de volt közöttük a New York-i Morgan Library, a kaliforniai Santa Barbara-i Művészeti Múzeum, a Ronald Lauder gyűjtemény és a Vally Sabarsky tröszt birtokában is. A művek – Egon Schiele, az osztrák expresszionizmus 1918-ban, 28 éves korában elhuny mesterének rajzai – értékét 780 ezer és 2,5 millió dollár közötti összegre becsülték, összértékük meghaladja a 9 millió dollárt (3,24 milliárd forint).


650c24f1c58def7f7f4e6b24.jpg
Egon Schiele osztrák expresszionista festő Orosz hadifogoly (1916), Férfi portré (1917) és Lány fekete hajjal (1911) című alkotásai. Fotó: MTI / AP / Manhattani kerületi ügyészség

Fritz Grünbaum osztrák kabarészínész jelentős műgyűjtő és a nácik ismert bírálója volt. Több mint 80 Schiele-rajz volt a birtokában. 1941-ben ölték meg a dachaui koncentrációs táborban. Az amerikai igazságszolgáltatás elfogadta az örökösök fő érveit. A nácik által 1938-ban őrizetbe vett Grünbaumot Dachauban arra kényszerítették, hogy mondjon le vagyonáról felesége, Elisabeth javára. A feleségét pedig később arra kényszerítették, hogy a nácikra ruházza át a gyűjteményt. Elisabeth Grünbaumot ezután a jelenlegi fehérorosz főváros, Minszk közelében lévő Mali Trosztenecben lévő lágerbe deportálták és ott megölték.

A művek az 1950-es évek elején jelentek meg a műkincspiacon, először Svájcba, majd New Yorkba kerültek. Egy New York-i bíró 2018-ban már igazat adott Grünbaum örököseinek, és elrendelte Schiele két művének visszaszolgáltatását arra hivatkozva, hogy „a fegyverrel kikényszerített aláírásnak” nem lehet semmilyen jogi érvénye.

Nyitókép: Egon Schiele osztrák expresszionista festő alkotásai a manhattani kerületi ügyészség sajtóértekezletén. Fotó: MTI / AP / Bobby Caina Calvan