fbpx

Hét nővér - egy élet

sevensisters10

A nem is olyan távoli jövőben a túlnépesedést megakadályozandó a világ kormányai bevezetik azt a kegyetlen törvényt, amelynek értelmében a családoknak mindössze egy gyermekük lehet. Az állam különleges megfigyelési hálózattal igyekszik betartatni a jogszabályt, és mindenkitől elveszik a többedik szülötteket. A Settman lányok heten vannak. Hét különböző egyéniség ? a négy fal között, egy Karen Settman ? a külvilág számára. Mindenki csak a saját neve napján mehet ki az utcára a testvérek többi napi cselekedeteinek figyelembevételével ? így döntött az őket felnevelő nagyapjuk, hogy megvédje őket. Ez sokáig működik is, ám egy nap egyikük nem megy haza. A testvérek biztosak benne, hogy baja esett, ezért úgy határoznak: mindenáron megkeresik és megmentik (?) őt.

sevensisters14

A hét nővért (Karen Settman, vagyis Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat, Vasárnap) egy színésznő, Noomi Rapace játssza, aki ma már nem csak a svéd közönség számára ismert színésznő: az egész világot meghódította Lisbeth Salanderként A tetovált lány című filmben ? és a folytatásaiban. Nem fér kétség hozzá, hogy zseniális alakítást nyújtott az említett svéd filmekben, és nagy örömünkre ebben az sci-fi-akcióthriller-dráma egyvelegben sem okoz csalódást. A hét nővérnek ugyanis valóban hét személyisége és hét arca van. A film készítői nyilván segítettek a nézőknek azzal, hogy az egyik szőke, a másik barna, a harmadik rövid hajú és így tovább ? de bizton állíthatom: erre csak azért, hogy könnyebb legyen megkülönböztetni a lányokat nem volt semmi szükség. A tehetséges svéd színésznő remekül hozza a különböző karaktereket, egy-két arcrezdülésből ? ha ugyanolyan ruhában/frizurával látjuk is őket ? tudni lehet: most éppen melyik testvér a hét közül.

sevensisters12
Glenn Close mint Nicolette Cayman

Glenn Close-ról viszont nem mondhatom el ugyanezt: a magát Istennek képzelő, elnöknek készülő Nicolette Caymant megformáló színésznő játéka sajnos feledtető (nem fogja meghozni a hetedik Oscar-jelölést). Bár meg kell hagyni, korántsem kapott akkora teret, mint kolléganője? Vessenek meg érte, de csak azt tudom róla mondani: tökéletes Szörnyella de Frászként adta az utasításokat a jövő kegyetlen valóságában.

Szívesen írnék William Dafoe és P?l Sverre Hagen (Palackposta) alakításáról is, ám ők olyan rövid ideig szerepeltek a filmben ? és olyan jelentéktelen karaktereket kaptak ?, hogy nagyon véleményt sem lehet róluk alkotni. Korrektek voltak, körülbelül ennyi. Azon viszont elgondolkoztam: vajon miért vállaltak szerepet a filmben? Jó a forgatókönyv? Szimpatikus a rendező? Vagy talán kellett a pénz? (Nem, utóbbi nem?) Ezt azonban csak ők tudnák megválaszolni?

sevensisters05
A fiatal Karen (Clara Read) és nagyapja, Terrence Settman (Willem Dafoe)

Ami pedig a film egészét illeti: a végén azon kaptam magam, hogy eltelt két óra, de olyan volt, mintha csak tíz perce ülnék bent. Teljesen beszippantott és magával ragadt. Sajnos sok olyan film születik, amelyeknél már a trailerükből tudom, mire számíthatok, vagy akár azt is, mi lesz a befejezés. Ez a film ? hála az égnek ? egyáltalán nem ilyen. Az is nyugodtan megnézheti az előzetest, aki utálja a spoilereket, mert ? higgye el nekem ? semmit nem fog megtudni belőle. Semmi olyasmit, amely után azt mondaná: ?nem nézem meg, mert úgyis tudom, hogy végződik?. Hát itt biztos nem. Az utolsó pillanatig kételyek között vergődsz, ami azt eredményezi, hogy a feszültség végig fennmarad. Csak a magam nevében beszélhetek, de számomra egy olyan pillanat sem volt, amikor elkalandoztam volna, sőt: néha még mozogni is elfelejtettem. Lebilincselt Noomi Rapace játéka, a székhez szögezett a fordulatos cselekmény, a várlatan helyzetek pedig egy percre sem engedték, hogy lankadjon a figyelmem. Az akciójelenetek nem lettek giccsesek vagy indokolatlanul durvák, a szomorú pillanatok, cselekményrészletek tényleg megindítóak ? nem gondoltam volna, hogy egy sci-fin is el tudom sírni magam, akár többször! A végkifejlet pedig teljesen kiszámíthatatlan. A film első harmadában azt hiszed, tudod, mi fog történni, ám jön egy jelent és borul minden, majd a film második harmadára új teóriát gyártasz azt gondolva, ez most már így lesz. De bumm: ott a következő fordulat, és ismét újratervezhetsz. A film végére pedig feloldódik a két órán át tartó izgalom, és megnyugodva állapítod meg magadban: nincs minden veszve.

Hét nővér

Eredeti cím: Seven Sisters (aka. What Happened to Monday)

Szereplők: Noomi Rapace, Glenn Close, Willem Dafoe, P?l Sverre Hagen

Rendezte: Tommy Wirkola

Írta: Max Botkin, Kerry Williamson

Producer: Raffaella De Laurentiis, Fabrice Gianfermi, Philippe Rousselet

Fényképezte: José David Montero

Vágó: Martin Stoltz

Zene: Christian Wibe

Hossz: 123 perc

Országos bemutató: 2017. november 23.

Forgalmazó: Vertigo Média

Szíjjártó Anita

Fotó: Vertigo Média

A rovat további cikkei