Fellép az idei Aegon-díjas Krasznahorkai László és irodalmi stílusparódia-kötetével Bödőcs Tibor humorista is. Az ingyenes fesztivált hetedik éve rendezik meg nyáron harmadik alkalommal ősszel is.

margo1_600x400

Elfogadta a meghívást az őszi Margóra a dán Dorthe Nors, akinek Tükör, index, kuplung című regénye a Nemzetközi Man Booker-díj idei rövid, ötös listáján is szerepelt. A középkorú szingliről szóló regény egyszerre vicces és bátor, egy angol újságíró a szerzőt a dán Woody Allennek nevezte. Szintén jelen lesz a kibucban született izraeli Zeruja Salev, aki súlyosan megsérült egy öngyilkos merényletben 2004-ben Jeruzsálemben. Szerelmes élet című magyarul idén megjelent regényéért megkapta az egyik legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Femina-díjat.

Színpadra lép a cseh Jaroslav Rudis, aki volt már tanár, DJ, punkzenekar menedzsere, szállodai portás, újságíró, 2006 óta pedig író és a Kafka Band frontembere. Első regénye, a hét nyelvre lefordított Berlin alatt az ég (2002) tette ismertté, több díjat nyert vele, színházi és rádiós feldolgozása is ismert. Alois Nebel című képregény-trilógiájából rotoszkóp technikával készült animációs film, amely öt éve Európai Filmdíjat nyert az animációs film kategóriában.

Nemzeti sugárút ? Magányos bunyósok klubja című legfrissebb regényében a bunyós Vandam a várossal, a közelmúlttal és a család démonaival vívott örök párbajáról mesél. A valós események által inspirált kötet durva, egyszersmind melankolikus történet a prágai panelvalóságról, amelyben az emberek és a házak dacolnak a természettel és az elkerülhetetlen véggel ? fogalmaz a közlemény.

A Finlandia-díjas írónővel, Rosa Liksommal október 22-én Szaniszló Judit fog beszélgetni. A 6-os számú fülke és új, Ideglenes című regényei mellett a szerző filmeket is készít, valamint fest, kerámiázik és képregényeket rajzol. Rosa Liksom Lappföldön, Finnországban született, egy kis, a meän nyelvet használó faluban. Fiatalabb éveit illegális épületfoglalóként töltötte foglalt házakban és kommunákban szerte Európában. Első három könyve írásakor egy pékségben, valamint bolti kisegítőként dolgozott Koppenhága kultikus városrészében, Christianiában, 1987 óta Helsinkiben él.

margo3_600x400

Új könyve a finn társadalom görbe tükre: az ellenállhatatlan, kegyetlen humorral előadott tömör élettörténetecskék rendkívül színes szereplőgárdát vonultatnak fel: az egyedülálló, sokgyermekes házisárkánytól és egészséges önkritikával rendelkező élveteg asszonyságtól az alkoholmámorban coming-outoló lelkipásztorig, lelkiismeret-furdalásos orvvadászig, a harmadik világból nőt vásárló vénlegényig.

A koszovói születésű, Finnországban élő Pajtim Statovci huszonnégy évesen írta első könyvét, amivel rögtön elnyerte a rangos Helsingin Sanomat irodalmi díját a legjobb első regény kategóriában. Azóta tizenkét nyelvre fordították le Macskám, Jugoszlávia című kötetét, amely idén jelent meg magyar nyelven. A nappali és éjszakai rémálmokban bővelkedő regény szívszorítóan pontos és ítéletmentes képet nyújt arról, hogyan sodródnak a hazájukat elhagyók két ország között, hontalanul, és hogyan adaptálódnak a különböző nemzedékek új otthonukhoz. A huszonhét éves szerzővel és Dragomán Györggyel Gerevich András beszélget október 22-én délután a Margón.

Péterfy Gergely beszélget október 19-én az orosz Jurij Poljakovval, aki az az egyik legnagyobb orosz irodalmi hetilap, a Lityeraturnaja Gazeta főszerkesztője, író, forgatókönyvíró és nem mellesleg miniszterelnöki tanácsadó. Új könyve mulatságos disztópia és politikai szatíra korunk Oroszországáról, témája Demagrád, a világtól elzárt, szigorúan őrzött település, ahova az országot zűrzavarba és szegénységbe taszító demagrácia bukása és a Haza Megmentője hatalomra jutása után kitelepítik az előző rendszer politikai elitjét.

Eljön a Margóra a ?lengyel Stephen King?, Łukasz Orbitowski is, akivel október 22-én beszélget Sopsits Árpád. A horrorszerző Egy másik lélek című könyvében egy valódi bűntényt dolgozott fel: lepusztult, omladozó, mocskos lakóházak között fáradt emberek utaznak a sárfoltos, mindig pontatlan, zsúfolt buszokon. Egyikük fejében váratlanul motoszkálni kezd egy különös gondolat, egy legyőzhetetlen vágy. Nincs indítéka, nincs oka, olyan, mint az éhség. Mintha egy másik lélek költözött volna a testébe és parancsot adna a gyilkos tettre.

Európa női szemmel címmel lesz beszélgetés a fesztiválon: Dora Csehova Csehországból, Hatice Meryem Törökországból, Rosa Liksom Finnországból és Hidas Judit Artner Sisso moderálásában járják körül a női tapasztalatokat a folyamatosan változó Európában ? olvasható a közleményben.

Forrás: MTI