fbpx

Hetedik alkalommal rendezik meg az Echo Nyári Akadémiát

Idén július 17-től 24-ig várják a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba.

Az Echo Nyári Akadémia (ESA) – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész – egy hét elmélyült és intenzív műhelymunkára ad lehetőséget a fiatal zenészeknek, esténként pedig izgalmasnak ígérkező koncertekkel várja az érdeklődőket.

Reggeltől kora délutánig Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész a díszkönyvtárban, Varga István gordonkaművész a kastély kápolnájában, Fülei Balázs pedig a Főispán-teremben tanít. A vonós kurzusokon a Liszt-díjas Kovalszki Mária és Dani Imre zongoraművészek közreműködnek. A résztvevők a hangszeres órák mellett kamaraórákat is kapnak, és itt gyakran a tanáraikkal is együtt játszhatnak.

Varga István, Kováts Péter, Fülei Balázs

A nyári akadémia egyik fontos alapelve, hogy mindenki játszhasson koncerten. Aki késznek érzi a produkcióját, az a délutáni kávékoncerteken léphet fel, a záróhangversenyen pedig a kurzus minden résztvevője színpadra állhat.

Az Echo Nyári Akadémia esti koncertjei 8 órakor kezdődnek. A nyitóhangversenyen Kováts Péter, Varga István és Fülei Balázs Nyolcszemközt Mendelssohnnal címmel ad koncertet, Mendelssohn zongorás trióinak egyes tételei között pedig a Kossuth-díjas színművész, Blaskó Péter olvas fel részleteket a zeneszerző családtagjainak írt leveleiből. Július 19-én az Oláh Kálmán Jr. Quartet koncertezik a kastélyban, 20-án a friss Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző-orgonaművész, Virágh András Gábor szerzői estjét rendezik meg, és 21-én lép színpadra a Fanfara Complexa. A kortárszenei, jazz- és népzenei koncertek után az érdeklődők pódiumbeszélgetésen vehetnek részt a fellépőkkel.

Kováts Péter, Fülei Balázs, Varga István

Július 22-én egy zenei különlegesség, egy viszonylag ritkán hallható darab hangzik el a kastélyban: Messiaen Kvartett az idők végezetére című darabját a nyári akadémia három tanára az erre a koncertre vendégként érkező Rumy Balázs klarinétművésszel játssza. Három napon keresztül – július 20-án, 21-én és 22-én – a délután 3 órakor kezdődő kávékoncerteken a közönség a kurzuson részt vevő fiatal muzsikusok egy-egy friss produkcióját hallhatja.

Egy korábbi ESA-kurzus résztvevői

Július 21-én délután Széll Rita táncpedagógus a historikus táncokról  tart kurzust, amelyen mindenki a saját hangszerével vehet részt. A nyári akadémia zárókoncertjét július 23-án este rendezik, itt egy változatos műsor foglalja majd össze az egy héten át tartó közös munka eredményét.

Nyitófotó: Echo Nyári Akadémia

A rovat további cikkei