Teljessé vált a 2023-as Budapest Debut Film Forum programja, amelyet március 27. és 31. között rendeznek meg a margitszigeti Kristály Színtérben.

Az esemény célja, hogy az elsőfilmes rendezők és producerek bemutathassák projektjeiket, tapasztalatokat cseréljenek az európai, elsősorban a visegrádi régióból érkező kollégáikkal.

Együtt könnyebb címmel a kelet-közép-európai régió koprodukciós lehetőségeiről hallhatnak előadást az érdeklődők március 30-án, amelyen a kisebb piaccal rendelkező országok filmesei számára nemcsak pénzügyi szempontból, hanem forgalmazási, marketing- és közönségépítési szempontból is hasznos tanácsokat kaphatnak a régió filmintézeteinek képviselőitől. A résztvevők között lesz Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Peter Badač, a Szlovák Audiovizuális Alap vezetője és Gordan Matić, a Szerb Film Központ vezetője. A programon az érdeklődők válaszokat kaphatnak arra, hogy milyen stratégiákkal segítik a finanszírozók a helyi tehetségek nemzetközi együttműködéseit, vagy arra, hogyan lehet jó koprodukciós pályázatot előkészíteni.

A BDFF szervezői szerint az esettanulmányok mutatják be leginkább, mi a sikeres elsőfilmes koprodukció titka. Erre példa Jakub Viktorín és Michal Blasko nagyjátékfilmje, Az áldozat – amivel megnyerték az első BDFF-et. A rendezvényen a Hogyan juss be Velencébe? című esettanulmányon keresztül mutatják be március 28-án, hogyan juthat el a velencei filmfesztiválra egy első filmes, és milyen nehézségekkel jár egy koprodukció létrehozása.

Március 29-én A debütáló animáció kihívásai címmel a Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezte Műanyag égbolt esettörténetét is megismerhetik az érdeklődők az alkotók szemszögéből. Az alacsony költségvetéssel, egyedi animációs technikával készített film minden kihívás ellenére a Berlinalén debütált, és máris beválogatták további rangos fesztiválokra.

A BDFF a szokásos pitchfórummal zárul március 31-én, amelynek a film- és a sorozattervek is részét képezik. Az elsőfilmes alkotók nemzetközileg elismert mentorok előtt mutatják be projektjeiket. Köztük lesz Geoffroy Grison filmproducer és forgatókönyvíró Franciaországból; Kristoffer Rus, a Paprika Studios nemzetközi produkciós cég lengyelországi vezetője, számos díjnyertes film, dokumentumfilm és drámasorozat rendezője; a brit Paul Tyler, a Handling Ideas alapítója és Sinisa Juricic producer, az Európai Filmakadémia tagja, akinek produkciós cége, a Nukleus Film főként koprodukciókkal foglalkozik.

A rendezvény programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. További részletek a Budapest Debut Film Forum weboldalán találhatóak.

Nyitókép forrása: a Budapest Debut Film Forum Facebook-oldala