A Déryné Program négy alprogramból áll.

Az Országjárás alprogramba való jelentkezést két irányból várják, egyrészt azoktól az intézményektől, játszóhelyektől, amelyek minőségi színházi előadásokat szándékoznak műsorra tűzni, másrészt az alkotói oldal részéről, ahonnan előadás ajánlatokat várnak. A program anyagi források biztosításával és koordinációs szerepével ezen igények összefésülését végzi az általa felállított szempontrendszer alapján.

A Barangoló alprogram célja, hogy lehetőséget és szakmai támogatást nyújtson pályakezdő, fiatal csoportoknak és kőszínházi struktúrán kívüli művészi társulatoknak ötleteik megvalósításához. Az alkotóközösségek helyzetbe hozása finanszírozással és mentorprogrammal történik, lehetőséget teremtve a résztvevők számára a nevük és a munkájuk szélesebb körben való megismertetésére.

A Nyári vándorszínház alprogram felépítését kettős vonulat alkotja. Előtérbe kerül az alig néhány száz lelkes települések elérése, ezekre a helyszínekre felkérés alapján válogatnak produkciókat, teret engedve a művész hallgatóknak. Az modul másik része a fesztiválok, táborok minőségi programkínálat bővítését célozza.

A Déryné program negyedik pilléreként megalapítanak egy kis létszámú saját társulatot, mellyel évi 3-5 bemutató létrehozását és a program keretében folyó tájolását valósítják meg. Ezen belül kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, így a szervezési, koordinálási munka, az utókövetés és tartalommegosztási tevékenység is a digitalizáció jegyében zajlik.

A program megvalósításába bevonták a Závogyán Magdolna által vezetett Nemzeti Művelődési Intézetet, melynek célja hozzájárulni a közösségi művelődésben részt vevők életminőségének javításához, a Kulturális Központok Országos Szövetségét, mely összefogja az ország városi és budapesti kerületi művelődési intézményeit. Partnereik között tudhatjuk Márta István elnökségével működő Magyar Fesztivál Szövetséget. Nagy Gábor, a Magyar Teátrumi Társaság Független Színházak tagozatának vezetőjeként a Déryné programban is az alternatív közösségeket szólítja meg. A teljes programot a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. működteti Kis Domonkos Márk ügyvezető igazgató vezetésével.

A Déryné program kultúrstartégiai intézménye a Nemzeti Színház. A programba bekerülni jelentkezéssel és regisztrációval lehet, melynek menete és esetenként elbírálása modulonként változó, erről a program honlapján lehet tájékozódni. A programba kerülő előadásokról, alkotócsoportokról nyolctagú szakmai bizottság dönt.

A program feladatellátása közös kulturális misszió, melynek jelmondata: „Színház mindenkinek!”

Fotók: Kultúra.hu / Csákvári Zsigmond