Kulturális programajánló.

Január 21., csütörtök – Könnyűzenei ünnepség a magyar kultúra napja alkalmából

Az NKA Hangfoglaló Program és a
Könnyűzenei Szolgáltató Iroda immár hagyományos könnyűzenei eseményén köszöntőt
mond: Gryllus Dániel, Kossuth-díjas zeneszerző; Kedves Péter, dalszerző, a
Hangfoglaló Program korábbi támogatottja; Horváth Gergely, az NKA Hangfoglaló
Könnyűzene Támogató Program Kollégiumának tagja.

Fellép a Napfonat, a The Anahit és Deva, a Hangfoglaló Programon Induló Előadói Alprogramjának idei és korábbi támogatottjai.

Január 22., péntek – Double Dresch Quartet-koncert

A magyar kultúra napján két kvartettel – a Dresch Quartettel és a Dresch Vonós Quartettel – áll színpadra az etno-jazz királya a Fonó online koncertjén. Dresch Mihály, a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője.

A koncerten közreműködik: Lukács Miklós (cimbalom), Csízi László (dob), Gyányi Marcell (nagybőgő), Dresch Mihály (szaxofon, basszus klarinét, fuhun), ifj. Csoóri Sándor (brácsa, primtambura), Zimber Ferenc (cimbalom), Bognár András (nagybőgő). Vendég: Lőrincz Hortenzia (ének).

Január 23., szombat – Mozart: Szöktetés a szerájból, Magyar Állami Operaház, bemutató

Az izgalmas történet – ifjú szerelmesek küzdenek, hogy kiszabaduljanak a szerájból – önmagában is a színpadi művek sikerének egyik kulcsa. A mozarti ifjúságú Vecsei H. Miklós első operarendezésének frissességét, az operai hagyományokat olykor fricskázó előadásmódot a Kiégő Izzók vetítőcsapata, Vecsei Kinga Réta jelmezei, Vetési Adrienn koreográfiája és Varró Dániel új fordítása is garantálja.
A produkció főszerepeit Wunderlich József (Szelim basa), Miklósa Erika (Konstanze), Rácz Rita (Blonde), Balczó Péter (Belmonte), Szerekován János (Pedrillo) és Gábor Géza (Ozmin) alakítják. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karvezető: Csiki Gábor) Halász Péter vezényli.

Az előadás karmesterével, Halász Péterrel itt olvasható interjúmk.

Január 24., vasárnap – Lila ákác, a nagyváradi Szigligeti Társulat előadása

A Lila ákác egy
beteljesületlen szerelem történetét meséli el, miközben páratlan humorral és
iróniával idézi meg a századelős Budapest dzsentrivilágát. Senki nem beszéli úgy a huszadik század első felének
magyar- és hamisítatlan pesti nyelvét, senki nem mesél olyan izzó és költői
szenvedéllyel a fiatal szív botladozásairól és senki nem ébreszt bennünk annyi
iróniával teli nosztalgiát, mint Szép Ernő.

A produkció elnyerte a Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiváljának legjobb előadásának járó díját. Rendező: Botos Bálint.

Január 25., hétfő – Bereményi 75, online beszélgetés és élő könyvbemutató

A
75 éves Bereményi Géza életművéről, pályájáról, prózáról és líráról, dalokról,
regényekről és az Azóta is élek című
új kötetről Bárány Tibor és Szegő János beszélget.

A megannyi műfajban és műnemben alkotó Bereményi Géza 1970-ben A svéd király című novelláskötetével kezdte irodalmi pályáját. Megjelenésekor a mindössze 24 éves szerző kötetbeli alteregójához, Dobrovicshoz hasonlóan az „induló tehetségek közé tartozott”, már első írásaiban is megjelentek későbbi nagy témái, az ős- és hőskeresés, a Teleki tér és nagyszülei legendáriuma. Alkotói figyelme később a dalszövegek, a színház és a film felé fordult, miközben továbbra is fontos műfaja és eszköze maradt a novellisztika, több későbbi filmjének (Eldorádó, Hóesés a Vízivárosban) az ősváltozata eredetileg elbeszélés volt.

Január 26., kedd – Mákó Rozi: NEST x AV Composers – live set, Trafó

NEST kirándulás egy végtelen térbe, emlékeink és
születésünk vidékeire. Ősi (idő)zónákba, ahol az ismeretlenbe vetett bizalom az
emberi kíváncsiság természetes működtetője volt. Mákó Rozi legújabb audiovizuális
projektje egy hangfoszlányokon és fényfragmentumokon keresztül vezető mentális
és érzelmi utazás, amelyben LED-fénycsövek által kap testet a folyamatosan
lüktető zene és a fény.

Mákó Rozi, a performansz szólóelőadója maga is szervesen illeszkedik a neoncső-rendszerből épített installációba. Arra összpontosít, hogy kapcsolatba lépjen hallgatóságával a pulzáló ritmusok és fényjelenségek által. Olyan pillanatokba invitál, melyek improvizatív jellege egyszeri és megismételhetetlen atmoszférikus élményt teremt. Grafikai tervezés: Metzing Eszter.

Január 27., szerda – José Cura és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hangversenye, Zeneakadémia

„Nem a vallás indít meg, hanem a spiritualitás” – nyilatkozta José Cura nemrégiben, amikor olyan szakrális tematikájú darabjairól kérdezték, mint a Magnificat vagy az Ecce homo. Úgy tűnik, hogy a transzcendencia, az Isten-élmény kérdése nemcsak zeneszerzőként, hanem karmesterként is általánosabb síkon foglalkoztatja. 

Műsor: Górecki: 3. szimfónia, op. 36 („A fájdalmas dalok szimfóniája”), Verdi: Quattro pezzi sacri (Négy szent ének) – 1. Laudi alla vergine Maria, 2. Ave Maria; José Cura: Te Deum. Közreműködik: Pasztircsák Polina (ének), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) és Gyermekkórusa (vezető karnagy: Dinyés Soma); vezényel: José Cura.

Nyitókép: Lila ákác, fotó forrása: szigligeti.ro.