Február 11., csütörtök – Fiedler Ferencre emlékezünk

Fiedler Ferenc, azaz Francois Fiedler, az absztrakt expresszionizmus nagyágyúja 100 éve látta meg a napvilágot, ezt a jeles alkalmat ünnepli a Kálmán Makláry Fine Arts kiállítása. Nehéz lenne pár mondatba besűríteni a festőművész szerteágazó karrierét, de annyit mindenképp érdemes tudni, hogy maga Joan Miró pártfogolta, és olyan művészekkel állított ki, mint például Chagall, Calder, Picasso vagy Kandinszkij. A tárlat meglátogatásához előzetes regisztráció szükséges, és egyszerre maximum 6 fő léphet be.

Február 12., péntek – Interaktív virtuális bűvészműsor Gyertyán Balázzsal

Ezen a héten olvashattatok nálunk interjút Gyertyán Balázzsal, akinek elképesztő trükkjeit látva könnyen megkérdőjelezhetik a nézők, hogy bűvésszel vagy parafenoménnal találkoztak-e. Balázs a klasszikus mikromágia trükkjeitől kezdve fakír- és mentalista produkciókat is bemutat, ezt ezúttal Varga Vince különleges vizuális vetítései teszik még teljesebbé.

Február 13., szombat – A Mester és Margarita ősbemutatója az Operaházban

Fotó: Berecz Valter

A Mester és a Margarita az a mű, amit érdemes pár évente újraolvasni, hiszen amellett, hogy örök érvényű, minden élethelyzet számára tartalmaz valami sajátos mondanivalót. Talán ez fogta meg Gyöngyösi Leventét és Szente Vajkot is, amikor úgy döntöttek, Bulgakov híres regényét opera-musical formájában állítják az Eiffel Műhelyház színpadára. A szombati előadás egyben az ősbemutató is, nézd meg te is az elsők között az Operaház közvetítését.

Február 14., vasárnap – Bernarda Alba háza Szegeden

Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

Az idei Valentin-napon sajnos nélkülöznünk kell a romantikus étteremlátogatást és a wellnesshétvégét, de a Szegedi Kortárs Balett online közvetítése megfelelő kárpótlásnak bizonyul. Lorca művében a szenvedélyt és a puritán morális szabályokat állítja szembe egymással, amit Juronics Tamás koreográfiája tesz még tüzesebbé és féktelenebbé.

Február 15., hétfő – Gyűjts! Szedd szét! Rakd össze! múzeumpedagógiai játék

A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Ferenczy Múzeumi Centrum ráérzett a legfontosabb szükségletünkre, amikor megálmodta a Stresszoldó Múzeum koncepcióját. Ezekben a vészterhes időkben valódi felüdülés egy múzeumpedagógiai foglalkozás, hiszen egyszerre enyhíti a kultúra iránti szomjunkat és segít levezetni a felgyülemlett stresszt. A részvétel feltétele egy izgalmas küldetés teljesítése, amiről bővebben a Facebook-eseményben olvashattok.

Február 16., kedd – Ékszer és épített környezet kiállítás

Lenzsér-Mezei Kata ékszere

A FISE legújabb, ZOOM című kiállításán Lenzsér-Mezei Kata és Égi Marcell ékszereit ismerhetjük meg, amelyek elkészítéséhez az épített környezet elemeiből, a város arculatából, geometriájából, textúráiból merítettek inspirációt. Az ékszerek funkciója és lényege most kitágul, és már nem csak a hordhatóság, de a képzőművészeti és belsőépítészei jelentőségük is kifejezésre jut.

Február 17., szerda – Fodor & Pilinszky a Szalonban

Forrás: PIM

„Mikor már csaknem elveszek: hiányod megfogalmaz” – írta Fodor Ákos az Egy Pilinszky-dallam című versében, ezzel is utalva rá, milyen fontos inspirációul szolgált számára a 19. század egyik legfontosabb költője. Az Irodalomi Szalon 121. része az ő kapcsolatukat járja körbe, ezzel tisztelegve a #Pilinszky100 cenetárium előtt is.

Kiemelt kép: Bernarda Alba háza / Fotó: Tarnavölgyi Zoltán / Szegedi Nemzeti Színház