Február 27., csütörtök – Kanadából szeretettel

Az INDA Galériában február 27-én nyíló Az állókép folyamatossága című George Legrady-tárlat a művész experimentális, fotóalapú munkáit mutatja be. A magyar származású, Kanadában nevelkedett alkotó életműve a digitális médiumok hatása a kultúrára kérdéskör köré szerveződik. Ebből az elgondolásból nem mindennapi, különleges alkotások születnek.

Február 28., péntek – A dokumentumfilm valami mása

A tizedik Frankofón Filmnapokon a Wallonie-Bruxelles International, a Francia Intézet, és a Fast Forward Program együttműködésével dokumentumfilmes programot rendeznek. A Kreatív Csönd – A bizalomépítés titkai a dokumentumfilm-készítés világában címet viselő beszélgetésen Méryl Fortunat-Rossi dokumentumfilm-rendező, Zurbó Dorottya dokumentumfilm-rendező és Böszörményi Gábor Mozinet filmforgalmazó producer vesz részt. A beszélgetés témái egyrészt a hiteles és komoly tartalom megalkotását járják körül, másrészt azt kutatják, min múlhat az eladhatóság. Megtudhatjuk, milyen csapdákat rejthet a filmes szereplőkhöz való kötődés, de arra is választ kaphatunk, hogyan alkotható meg a dokumentumfilmekhez szükséges intimitás. Nehéz és izgalmas kérdések, nyilvános közegben.

Február 29., szombat – Impróra fel!

A békéscsabai Féling Színház a Csabagyöngye Kulturális Központtal és a Magyar Szín-Játékos Szövetséggel karöltve idén újból megtartja az „Impro Fesztivált”. A négy főből álló csoportok négy-öt eltérő feladatot kapnak. A játék ideje nagyjából három-három perc, a feladatokat és a játékszabályokat a helyszínen osztják meg a részvevőkkel.

Március 1., vasárnap – Kegyelettel emlékezz!

A Szegedi Belvárosi temető olyan hírességek hamvait őrzi, mint Dankó Pista, Juhász Gyula, Tömörkény István, vagy épp Móra Ferenc. A temetői séta alatt felkereshetjük az ismert emberek sírjait, ahol rövid életrajzi ismertető után Dankó Pista nótáit hallgathatjuk. Érdekesség, hogy Dankó és felesége temetésekor cigányzenekar muzsikált. Az irodalmi óriások sírjainál műveikből kaphatunk ízelítőt.

Március 2., hétfő – Brazil táj, magyar szemmel

A Capa Központ izgalmas tárlattal készül: március 2-án Thomas Farkas műveivel ismerkedhetünk meg. A magyar származású művészt a modern fotográfia és dokumentumfilm egyik kiemelkedő alkotójának tekintik Brazíliában. A brazilok „a brazil”, vagy egyszerűen csak „a fény mestere” jelzővel illetik. Művei a londoni Tate Modernben és a New York-i MoMA-ban is megtalálhatóak, itthon azonban még soha nem volt kiállítása.

Március 3., kedd – Fújjad csak, Mihály!

Borbély Mihály neve garancia arra, hogy bárhol bukkanjon fel, minőségi zenét kínál. A Borbély Műhely Jazzklub Joy Spring – Tavaszi jazzhangok eseményen Tálas Áron zongorista, Horváth Balázs nagybőgős és G. Szabó Hunor dobos mutatkozik be Szentendrén a Dunaparti Művelődési Házban. Világzene és jazz összefonódásának a lehető legjobb helyen lehetünk szem- és fültanúi.

Március 4., szerda – Több mint kevert

A Honeybeast az utóbbi években az ország legfontosabb színpadjain lépett fel, bebizonyítva, hogy a popzene, a komolyzene és a kortárs tánc ötvözetéből valami rendkívüli és nagyszerű születhet. Idén a zenekar ismét turnéra indul, a tőlük megszokott színpadi látvány mellett emlékezetes koncertekben részesülhet a közönség. Március 4-én a Hangvilla Színházteremben találkozhatunk velük.

Nyitókép: Thomas Farkas fotója