Ha bárkiben felmerülne a kérdés, mivel is töltse a héten a szabadidejét, segítségként mi ezúttal is összegyűjtöttük azokat a programokat, amelyeket érdemes bevésni a naptárba.

November 28., csütörtök – ünnepi könyvvásár

Az idő rohamosan telik, nyakunkon a december, és egy szempillantás alatt azon kapjuk majd magunkat, hogy díszítjük a karácsonyfát. Már csak ezért is érdemes ellátogatni az első ünnepi könyvvásárra, ahol számos kiadó várja az érdeklődőket újdonságokkal, több száz kötettel és kedvezményekkel a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán. A vásár ideje alatt a nagymarosi V4 bisztró is itt állomásozik, amely a visegrádi országok gasztronómiai különlegességeit és a Dunakanyar termelőinek alapanyagaiból készült specialitásait kínálja a betérő vendégeknek.

November 29., péntek – kortárs Hamupipőke Szegeden

Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

A világ egyik legtöbbet feldolgozott, előadott, megfilmesített meséjét, a Hamupipőkét nézhetjük meg a Szegedi Kortárs Balett előadásában. Szergej Prokofjev érzelmes és a történetet jól felépítő zenéjére Czár Gergely és Juronics Tamás koreográfusok a legfiatalabb nézőknek szóló darabot készítettek. Az előadásban fontos szerepet játszanak a gyerekek: a Varga Balett Táncműhely negyvennégy növendéke több jelenetben is szerepel. Hamupipőke szerepét a nápolyi születésű, két éve Szegeden táncoló Claudia Elvetico alakítja.

November 30., szombat – történelmi kézműves vásár

Szombaton a Magyar Nemzeti Múzeum történelmi kézműves vásárán olyan hagyományőrzőkkel találkozhatunk, akik eredeti technikákkal, egy-egy korszak szellemében készítenek csodaszép tárgyakat. A míves műtárgymásolatokat, rekonstrukciókat megvásárolhatjuk, a programokon megismerhetjük, egykor miként használták őket, sőt az elkészítésükkel is próbálkozhatunk. Tárlatvezetések, könyvbemutatók is lesznek, a gyerekek pedig meséket, legendákat hallgathatnak, kézműveskedhetnek és kincset kereshetnek a vásári forgatagban.

December 1., vasárnap – Kéknyúl Family

Ki mondta, hogy szülők és gyerekek nem rajonghatnak ugyanazokért a dallamokért és zenekarokért? A Müpa Sátorban évek alatt meghonosodott matiné rock lényege, hogy a szülők kedvenc zenekara a gyerekeknek is megfelelő időben és környezetben koncertezik. Az urbánus tánczenében utazó Kéknyúl követői között szinte minden korosztály és számos zenei stílus kedvelője képviselteti magát a rockerektől a jazzrajongókig. A Kéknyúl minden tagja vokálozik, ilyet utoljára a hetvenes évek kultikus magyar bandáinál hallhattunk. A zenekar új dalai a korábbiaknál is színesebb, érzelmesebb, gazdagabb anyagot alkotnak, erről élőben is megbizonyosodhatunk vasárnap a koncertjükön.

December 2., hétfő – Házassági történet az Urániában

Hétkezdésként talán nem is igen lehet jobbat elképzelni a mozinál: az Oscar-szezon legnagyobb favoritja összehozza Scarlett Johanssont és Adam Drivert egy filmbe. A válófélben lévő, 8 éves gyerekükért harcoló művészpárként. Nicole, a kaliforniai születésű színésznő követte a színházi rendező Charlie-t New Yorkba, ahol alternatív körökben egyre nagyobb sikereket értek el a közös előadásaik. Kapcsolatuk viszont kifullad, Nicole pedig a fiukkal szeretne Kaliforniába költözni.Vajon sikerül-e nekik felnőtt módon, ügyvédek és játszmák nélkül megbeszélnie, hogyan folytassák az életüket külön, de gyermeküket közösen nevelve? Vagy az ő válásuk is olyan csúnyán ér véget, mint oly sok másik? Az Oscar-jelölt Noah Baumbach képe egy házasság széthullásáról és egy család összetartásáról a Házassági történetben.

December 3., kedd – Ibsen Sopronban

Forrás: soproniszinhaz.hu

A Soproni Petőfi Színház igazi színházi téttel bíró előadása bekapcsolódást igényel kikapcsolódás helyett. A Peer Gynt gondolatközpontú alkotás, többfajta értelmezést hordoz magában. Henrik Ibsen művét verses formában Áprily Lajos fordításában tekintheti meg a közönség. Peer Gynt állandóan úton van, hogy sehová se kelljen megérkeznie. A megváltás drámája ez, a felnőtté válásé, az útkeresésé és az elszalasztott lehetőségeké, a szem elől tévesztett céloké – az „örök kamasz” álmairól. Mert álmok nélkül nem élhet az ember, de csak álomvilágban sem. A darab önmagunk megismerésének nagy kalandjáról szól – az életet épp csak elkezdőknek és a megtett útra visszatekintőknek egyaránt.

December 4., szerda – spanyol-magyar irodalmi találkozások

Van-e az irodalomnak neme? Meglepetésnek számít-e a 21. században, ha egy sikerkönyv szerzője nő? Létezik-e olyan, hogy női irodalom és női téma? A budapesti Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Uránia Nemzeti Filmszínház, valamint az ELTE Spanyol Tanszékének együttműködésében ezekre a kérdésekre keresik a választ a spanyol és a magyar irodalom elismert női szerzői a DIÁLOGOS: Spanyol-magyar irodalmi találkozások sorozat előadásain. A december 4-i irodalmi esten a két nagyszerű írónő, Rosa Montero spanyol és Szécsi Noémi magyar szerző beszélgetését hallgathatjuk.