fbpx

Heti menü: melegen ajánljuk

Programajánlónk az október 17. és 23. közötti hétre.

Heti programajánlónkat felfedezőkedvű országjárók számára állítottuk össze. Mivel közeleg a hosszú hétvége, ezért biztosan sokan használják majd ki hátralévő szabadnapjaikat, hogy országszerte kirándulást tegyenek. Szeretettel ajánljuk az általunk összegyűjtött kulturális programokat.

Október 17., csütörtök – vár Eger, vár a vár!

1552. október 17-e az a jeles történelmi nap, amikor a törökök feladták az egri vár elleni küzdelmet és kivonták csapataikat a városból. Ebből az alkalomból évről évre megrendezik az Egri Vár Napját. Idén restaurátorok, múzeumpedagógusok és régészek segítségével műhelytitkokba leshetünk be és kézműves foglalkozásokon vehetünk részt. Hadászati bemutató, történelmi játszóház, koncertek és megannyi aktív program várja egész nap az érdeklődőket.

Október 18., péntek – a Nemzeti Filharmonikusok Debrecenben

Forrás: Nemzeti Filharmonikusok

Komolyzenei hangversenyekből szerencsére a vidéki nagyvárosokban nincs hiány: csütörtökön a Nemzeti Filharmonikusok ad koncertet Debrecenben. Az előadás középpontjában a hegedű hangja áll, melynek szólóit az egész zenekar kíséri majd. A főként tánczenék – keringő és valcer – dallamára épülő zenecsokor romantikus hangulatvilágot idéz meg. Hamar Zsolt vezénylésével Ravel, Strauss és Bruch muzsikái csendülnek fel a Kölcsey Központ hangversenytermében.

Október 19., szombat – Balaton, kávé, művészet

Forrás: a Kogart Tihany Facebook oldala

A Balaton környékén ősszel sem áll meg az élet. Ezen az októberi hétvégén Tihanyban várják a kávé és a művészetek szerelmeseit az Első Tihanyi Kávé és Kortársművészeti Fesztiválon. Amit biztosan ígérnek a szervezők: aromás italkülönlegességek, valamint személyes találkozások írókkal, költőkkel, zenészekkel és színészekkel. Ez a hétvége garantáltan a jó hangulat és a művészetek jegyében telik majd. Mindehhez hozzájárul a Kogart Tihany kiállítása is, mely Takáts Márton festményeivel és grafikáival kalauzol el minket egy sajátos városi csodavilágba. Október 20-án kurátori tárlatvezetést is tartanak ezen a helyszínen.

Október 20., vasárnap – Lili a mozikban

Ezen a héten mutatják be országszerte a mozikban a Lili című ausztrál-magyar-kanadai filmet. A történet egy generációkon átívelő családi trauma felderítéséről és annak feldolgozásáról szól, mely az 1956-os forradalom eseményeiből ered. Ha szeretnénk jobban megérteni és átérezni, mit is jelentett ez a történelmi fordulat az egyes életutakon belül, mindenképpen érdemes megnézni ezt a megindító filmet.

Október 21., hétfő – Kijelölt tér

Kontra Ágnes festőművész legújabb kiállítása a B32 Galériában különleges atmoszférájú festői világot jelenít meg, melyben minden apró ecsetvonás különféle lelki folyamatokat, belső utakat indít el. A képek egyfajta meditatív állapotba képesek bevonni a nézőt, ha ő is szeretne együtt rezdülni a látottakkal. A kiállítást Dragomán György író nyitja meg. 

Október 22., kedd – Régimódi történet Győrben

Forrás: Győri Nemzeti Színház

25 év után ismét játsszák Szabó Magda családregények színpadi változatát a Győri Színházban. A Régimódi történet az írónő saját családtörténetét mutatja be, melyben különösen a női szálak rajzolódnak ki. A nagy érzelmi skálán mozgó előadás nem csak a személyes életrajzi emlékeket boncolgatja, hanem hű korrajzot is ad a századforduló Magyarországáról. Az előadás szívbemarkoló és kacagtató jelenetekkel várja közönségét.

Október 23., szerda – Pál István „Szalonna” és bandája Pécsen

Forrás: szalonnaband.hu

Pécs kulturális negyedében, a Kodály Központban ingyenes ünnepi hangversenyre hívják a közönséget az 1956-os forradalom emléknapján. Az egyik legkiválóbb magyar prímás, Szalonna és zenekara a Kárpát-medence muzsikáinak kincseit szólaltatja meg.

Nyitókép: Régimódi történet, forrás: Győri Nemzeti Színház

A rovat további cikkei