Az Előadó-művészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) feldolgozta több mint 160 millió tavaly Magyarországon elhangzott zeneszám adatait, és ezzel lezárta az idei jogdíjfelosztást, amely kiterjed a rádiós, televíziós sugárzási jogdíjakra, a háttérzenei jogdíjakra, a külföldi jogkezelőktől beszedett díjakra, valamint a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjazásra. Eredménye: több mint 1,5 milliárd forint jogdíj kilencvenezernél több magyar és külföldi zenész számára.

Azahriah (Baukó Attila) koncertje a Strand Fesztiválon Zamárdiban 2023. augusztus 24-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Azahriah (Baukó Attila) koncertje a Strand Fesztiválon Zamárdiban 2023. augusztus 24-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI

1,3 milliárd forint rádiós jogdíj

Az EJI 10 milliónál is több rádiós, illetve televíziós elhangzás adatát feldolgozva osztott fel 1,3 milliárd forint jogdíjat, annyit, mint a megelőző évben. Az idén a korábbinál több, mintegy 67 ezer magyar és külföldi zenész részesült jogdíjban. A jogdíjfelosztás során több mint 600 ezer különböző felvételt azonosítottak be az EJI munkatársai.

Háttérzene: magyar előadó a top 10-ben

A zenét felhasználó boltok, vendéglátó- és szálláshelyek által megfizetett jogdíjat az EJI idén a korábbiaknál lényegesen több, 150 milliónál is több elhangzás feldolgozása alapján osztotta fel. Volt olyan felvétel, amelyet hatvanezer alkalommal szólaltattak meg üzletek és szálláshelyek. A bolti zenék között a magyar felvételek aránya nem éri el a tíz százalékot, de a tíz legmagasabb összegű jogdíjban részesülő előadó között idén is volt magyar.

Továbbra is népszerű a retró

A jogdíjfelosztás eredményeként azok az előadók is hozzájutnak jogdíjukhoz, akiknek szereplését évtizedekkel ezelőtt rögzítette a közmédia vagy az állami hanglemezgyár. Ezeket a felvételeket az MTVA és a Fotexnet ma is intenzíven hasznosítja. Az érintettek között az EJI idén 200 millió forintnál is többet osztott fel. A járandóságból jelentős arányban részesülnek a már nem aktív előadóművészek, akiknek felvételeit ma is szívesen hallgatja a közönség. A rádiós ismétlési jogdíjban a közmédia által készített felvételek előadói részesülnek, míg a hangfelvételek kiegészítő díjazása az 50 évnél régebbi felvételek előadóművészeire terjed ki.