Mindig misztika és rejtély lengte körül az úrvacsorát. A Magyarországi Evangélikus Egyház 2020-at az úrvacsora évének nyilvánítja. Ennek ismertetéséről tartottak sajtótájékoztatót december 7-én az egyház székházának kápolnájában.

A magyarországi evangélikusok ezzel a nyilvános hitvallással a tágabb közösséget, a társadalmat is megszólítják, hirdetve a sok gondtól, személyes és közösségi válságoktól szenvedő embereknek a megváltás örömhírét, evangéliumát.

A sajtótájékoztatón dr. Fabiny Tamás, a MEE elnök-püspöke elmondta, hogy az úrvacsora olyan szentség, amelyet Krisztus urunk szerzett.

„Az egyház ott van, ahol tisztán hirdetik az evangéliumokat” – hangsúlyozta.

Felidézte, hogy a katolikus egyház idén Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust szervez Budapesten, ami elősegítheti a közös gondolkodást, valamint az egyházak látható egységének megvalósításáról szóló egyeztetést. „Noha a tematikus év elsősorban nem közéleti és társadalmi kérdésekkel foglalkozik, a hitbéli megerősödés várhatóan kihatással lesz az egyház ezekkel kapcsolatos megnyilatkozásaira is” vélte.

Gryllus Dániel előadóművész megemlítette az első Kalákafesztivált, amin ökomenikus istentiszteletet tartottak. „2013-ban Weöres Sándor születésének századik évfordulóján Fabiny Tamás ott prédikált, ahol Weörest megkeresztelték, s engem is meghívott, hogy vegyek részt előadóként az eseményen” – emlékezett vissza. „Immár öt éve Kapolcson, a Művészetek Völgyében szintén rendezünk ökomenikus istentiszteletet” – jegyezte meg. Az úrvacsora évének himnuszául választott Lackfi János-vers keletkezéstörténetéről megtudtuk, hogy közös gondolkodás és alkotás eredménye.

Hafenscher Károly, a zsinat lelkészi elnöke közölte, hogy az év során tudományos konferenciákat, számtalan kulturális és zenei programot is rendeznek. „A tematikus év programjai lehetőséget kínálnak az Istennel és emberrel való közösség élményének megélésére, hogy

„a kereszténység ne maradjon elmélet” – fogalmazott.

„Az egy éven át tartó programsorozatban akadémiai és gyülekezeti szintű találkozók, tanítások, előadások, művészeti alkotások, pályázatok, valamint a felekezeti és vallásközi párbeszéd alkalmai is szerepelnek” mondta. Kiemelte közülük az Evangélikus Országos Múzeumban júniusban nyíló, Szeretetnek eledele című, az úrvacsorához köthető szokásokat, tárgyakat felsorakoztató tárlatot.

A fotók forrása az evangelikus.hu.