A holland Movies that Matter filmfesztiválon a Grand Jury Fiction kategóriában hozta el a fődíjat Fabricius Gábor első nagyjátékfilmje, a tavaly Velencében bemutatott Eltörölni Frankot.

A 2006 óta évente megrendezett, holland Movies that Matter filmfesztivál célkitűzése, hogy emberi jogokkal foglalkozó filmekre összpontosítsa a figyelmet, és népszerűsítse a kapcsolódó témákról szóló nemzetközi és holland alkotásokat. A fesztivál Grand Jury díjáért nyolc alkotás szállt versenybe. A zsűri tagjai, az Oscar-díjas Merénylet című filmből ismert Monique van de Ven holland színésznő, Aboozar Amini afganisztáni filmrendező és Kaouther Ben Hania tunéziai rendező voltak.

A Grand Jury Fiction szekció nyerteseként 5000 eurós pénzjutalomban részesítették Fabricius Gábor a szocialista elnyomás politikai áldozataival foglalkozó filmjét. A szerző-rendező a jutalmat következő nagyjátékfilmje fejlesztésére fogja fordítani.

Az alkotás világpremierje 2021 szeptemberében a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt – az International Critics’ Week szekcióban –, ahonnan a leginnovatívabb film díjával, illetve a Starlight-díjjal tért vissza. Az elmúlt hónapokban számos elismerésben részesült az alkotás, és további A kategóriás filmfesztiválokon, Tallinnban, Stockholmban, Thesszalonikiben, Hofban, Valladolidban mutatkozott be. A filmet eddig három kontinens mintegy tizenöt fesztiváljára hívták meg.

Nyitókép: Eltörölni Frankot. Forrás: Otherside Stories