A Várkert Bazár irodalmi sorozatának idei első beszélgetős eseményén, január 15-én öt kiemelkedő teljesítményű, az irodalomhoz különféle szálakon kötődő, neves meghívottal találkozhatott a közönség. A Hősnők címet viselő est beszélgetésén szó esett arról, hogy kinek mit jelent a hős fogalma, mit jelent női vonatkozásban és akár személyesen. Milyen példákat, mintákat követnek az irodalomból vagy máshonnan, és mit jelentett a múltban, mit a mában hősnek lenni?

Juhász Anna vendégei különböző területekről jöttek: Risztov Éva a sport, Al Ghaoui Heszna a külpolitikai újságírás, Törőcsik Franciska a színészet, Ugron Zsolna a történelmi regényírás, Péterfy Bori a zenés színpad világából.


hosnok2_600x338.png
Risztov Éva

Az olimpiai bajnok úszó Risztov Éva édesanyja irodalomtanár, aki a kötelező olvasmányokat esténként felolvasta a hajnalban kelő, és naponta 8 vagy annál több kilométert úszó lányának. Az úszónő elmesélte, hogy gyerekkori álma vált valóra az olimpiai győzelemmel, bár több edző lebeszélte volna, mert testalkata nem ideális az úszósporthoz. Az érettségi után tartott három év szünetet, amikor megtapasztalta a ?civil? életet, majd újra nekigyürkőzött, és 22 évesen sikerült olimpiai dobogóra állni. Szókincset, világlátást adott neki az irodalom, még színházba is mentek, bár előfordult, hogy a fáradtságtól elaludt az előadás alatt.

Törőcsik Franciska színésznőt körülveszi az irodalom, már jelentős filmszerepeket kap, kedvenc alakításai Csehov-hősnők. Ugyanakkor hősnek tekinti azokat, akik a mindennapokban helytállnak, mint az a bolti eladónő, aki tud kedvesen kiszolgálni, mosolyogni akkor is, ha látszik rajta, hogy már nagyon fáradt.

Hétköznapi hősök a nők a háborúban is, ahol Al Ghaoui Hesna járt, és látta, mit tesznek a nők: zászlókat varrnak, élelmiszert szereznek, ha kell, bújtatnak az ellenség elől hónapokig. Találkozott túlélővel, akinek teljesen újra kell kezdenie az életét. Átértékelhetjük az életünket ennek tudatában, hogy szerencsések vagyunk, mert a háború nálunk már nosztalgikus ködbe burkolózott távoli élmény, nem éles valóság, mint amit ő megtapasztalt.

Ugron Zsolna regényeinek központi figurái olyan asszonyok, akik nem csak az ablakban hímeztek, ahogyan a korabeli kép él róluk. A Hunyadiak mellett ott állt Szilágyi Erzsébet kivételesen erős egyéniségével, hasonlóan Báthory Anna és Rozgonyi Cecília is történelemformáló alakok voltak, kiemelkedtek koruk nőszereplői közül. A Hollóasszony regény és a belőle készült színpadi adaptáció, A nádor asszonyai, az Erdélyi menyegző című könyvei igazolják a nők hősies helytállását történelmünkben.

 

Péterfy Bori olyan nagyapát és dédapát tudhat maga mögött, mint Jékely Zoltán és Áprily Lajos, akik sikereiben jócskán szerepe volt a mellettük élő nagyanyának, dédanyának, és a siker fényében fürdőző férfiak mellett sok nehézséget is el kellett viselniük. Zenekarában magát is hősnőnek, legutóbbi lemezén utópisztikus hősnőnek építi fel, és szereti átélni, hogy a képesség megvan bennünk. Ugyanakkor szerinte sok tragikus hősnőt ismerünk, mint amilyen Anna Karenina.

Törőcsik Franciska Ophélia szerepében élhette át azt, hogy a múltban sokkal többet jelentett egy érzelem, szerelem, kapcsolat, nem léptek át rajta olyan könnyen, mint ma, ami elgondolkodtató. Készül egy különleges rendezés Anna Karenina történetéből Anna Karenina utolsó napja címmel, melyben a címszereplő túléli szerelme elvesztését. A színésznő még sok klasszikus hősnő szerepét szeretné eljátszani, ilyen Bovaryné alakja is.

Al Ghaoui Hesna édesanyja orvos szeretett volna lenni, és külön erőfeszítések árán érte ezt el. Körzeti orvos praxist vállalt, ami családjának és a családi életnek jobban megfelelt, bár szívesen elmélyedt volna a szakmájában. Így példaként tekint rá az újságírónő, azzal, hogy harcoljunk az álmainkért, ugyanakkor tudjunk áldozatot hozni a családért. Franz Kafka művei voltak sorsfordítóak számára, kedves írója nyomán kezdett abszurd történeteket írni, ezekkel indult el az írás felé, majd lett belőle újságíró.

Ugron Zsolna egyik kalandos életű felmenőjéről, Mikes Johanna grófnőről dokumentumfilm készült. Az írónőben felvetődött, az élet is tehet róla, kiből lesz hős. Mostanában utópisztikus regényeket olvas, mint Michel Houellebecq: Egy sziget lehetősége című regénye. Az erős nőkről szólva kiemelte, akkor tudnak ilyenek lenni, ha vannak férfiak, akik kibírják ezeket az erős nőket.

Csanda Mária