Már az ünnepet megelőző nagyhéten kézműves-foglalkozásokkal, bringatúrával, húsvéti szokások felelevenítésével hangolódik a múzeum, április 17-én és 18-án pedig a skanzen teljes területe húsvéti hangulatba borul.

A locsolkodás hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes táncosai elevenítik meg, de moldvai csángó és bezenyei horvát húsvéti hagyományokkal is találkozhatnak az érdeklődők, emellett kézművesvásár, vándormuzsikusok előadása, táncház színesíti a programokat. Mesét mond Simándi László, Csernik Szende, az Álomzug Társulás, itt lesz az Erdőfű Zenekar, a moldvai csángó zenét játszó Berka Együttes, a világzenei Babcsán Projekt, a Magos és a Kerek Zenekar.

A kézműves-foglalkozások is a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódnak. Írókázhatnak, tojást berzselhetnek a látogatók, és megcsodálhatják az aprólékos műgonddal készülő patkolt tojásokat. Bemutatkozik a tojásírás élő hagyománya, megismerhetnek gyergyói, gyimesi, háromszéki, kárpátaljai tojásdíszítési motívumokat. Készíthetnek kicsik és nagyok gyapjú- vagy agyagbárányt, fonalcsibét, textiltojást, tavaszi ajtódíszt, és hímezhetnek könyvjelzőt is a rendezvényén. Lesz hímestojás-kereső, locsolóvers-tanulás, tojásgurítás, pecsétgyűjtő játék és ételkóstolás.

A skanzen felszentelt templomaiban húsvétvasárnap és hétfőn katolikus misét és református istentiszteletet tartanak, a görögkatolikus templomban pedig pászkaszentelésen vehetnek részt a látogatók.

A teljes program itt böngészhető végig.

Nyitókép: húsvét a Szentendrei Skanzenben. A fotó forrása: Szentendrei Skanzen