fbpx

Húsvét a kastélyokban

Az előző évekhez hasonlóan idén is számtalan érdekes programmal készül a Forster Központ a húsvéti időszakra ? írják az oldalukon. Három napig: március 26-án, 27-én és 28-án délelőtt tíz órától este hat óráig hét különböző helyszínen zajlanak majd a színes események.

942_1

Az Edelényi Kastélyszigeten március 26-án a húsvéti rendhagyó tárlatvezetés során a kastély falképeinek segítségével nemcsak a húsvéti szokásokat, valamint a 18. század ünnepi étkezését lehet megismerni, hanem a látogatók különleges játékban is részt vehetnek. A Miskolci Szimfonikus Zenekar tagja, Plachi Rita a díszteremben hegedűmuzsikával kapcsolódik a programba. Az Állatok nyelvén tudó juhász című előadás nemcsak a vidám jelenetek és a zenei hangulatok miatt lesz érdekes, hanem a különleges bábok miatt is: a művészek ugyanis a régi paraszti világ fából faragott használatai tárgyaiból ?varázsoltak? szemet gyönyörködtető figurákat a játékhoz. A Miskolci Csodamalom Bábszínház művészei a bábkészítés rejtelmeibe avatják be a gyerekeket és szüleiket.

 

A tiszadobi Andrássy-kastélyban vasárnap keramikus, fafaragó, grillázskészítő alkot nyitástól zárásig a látogatók bevonásával. Húsvéttal kapcsolatosan készülnek a tárgyak agyagból, fából, grillázsból, ami elkészült az elvihető, megehető. Ezen kívül fellép a Dongó Együttes és lesz üvegfestés is.

 

A füzérradványi Károlyi-kastélyban március 28-án interaktív jelmezes tárlatvezetés, nyuszik és bárányok simogatása, népzenészek, népi játszóház, táncház valamint kézműves foglalkozás kínál mozgalmas kikapcsolódást.

 

942_4

A siroki Barlangvárba március 28-án hagyományőrző programok, népi mesterségek bemutatója, mézeskalács díszítés, kisállat simogató, játékos szörptúra, kalandos kedvű felnőtteknek fröccstúra, családi csapatverseny nyereményekkel, tojásfestés szépségverseny és gyermekelőadás csalogatja az érdeklődőket.

 

A majki kamalduli remeteségben március 28-án A húsvét szimbólumrendszere a magyar vallási és népi hagyományban című előadást hallgathatják meg az érdeklődők. Az interaktív tárlatvezetés során a húsvéttal foglalkozó, húsvétra utaló elemeket kell megkeresni a Foresteria épületében. Lesz filmvetítés is. A nap húsvéti körtánccal zárul.

 

A Nádasdladányi Nádasdy-kastélyban március 28-án Csokoládé koncert, Lakatos György fagott művész és tanítványai, kézműves foglalkozások és rendhagyó tárlatvezetés kínál tartalmas időtöltést. Az Ozorai Várkastélyba pedig az Okos nyuszi húsvétja és a Sárgarépás jó napot című előadások, kézműves foglalkozások, vár kalácsa sütés, ismerkedés az ehető virágokkal és árvácskakandírozás csábít kicsiket, nagyokat egyaránt.

 

A vidám húsvéti hangulatot minden helyszínen kincskereső játék, vagyis a kastélyokban, várakban, kertekben elrejtett csoki tojások lelőhelyeinek felkutatása fokozza majd.

 

Ezen a héten kezdődik a Forster Központ BORkulTÚRA elnevezésű programsorozata is, amely márciustól szeptemberig kilenc helyszínen, meghirdetett időpontokban rendhagyó tárlatvezetésekkel és érdekes programokkal várja a látogatókat. A kastély- vagy várlátogatás során megvásárolt belépőjegyekkel kedvezményesen lehet borokat kóstolni és vásárolni a programba bekapcsolódó helyi pincészetekben. Így aki elfáradt a tojáskeresésben és a kézműveskedésben, a vidék boraival felfrissülhet.

 

Bővebb információ: www.forsterkozpont.hu/helyszinek

A rovat további cikkei