Húszmillió forinttal támogatja a Kárpát-medencei irodalmi szervezeteket és határon túli folyóiratokat a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány.

A koronavírus-járványt követően a szomszédban folyó és elhúzódó háború nehéz gazdasági helyzetet okozott Magyarországon és az egész Kárpát-medencében, ami azt eredményezte, hogy minden területen, így a kultúra, azon belül az irodalom területén is a támogatások nagymértékben csökkentek.

A 2022-ben létrejött Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma az alapítók kezdeményezésére és felajánlásának köszönhetően úgy döntött, hogy erre a helyzetre való tekintettel, az anyagi lehetőségeinek keretein belül meghívásos pályázatot ír ki Kárpát-medencei irodalmi szervezetek és határon túli folyóiratok támogatására – áll az alapítvány közleményében .

A meghívott szervezetek, folyóiratok számára működésre legfeljebb egymillió forint támogatást, programokra legfeljebb hárommillió forint támogatást ítélt oda az alapítvány kuratóriuma. Öt írószervezet és nyolc folyóirat részesült támogatásban, melyből hét Erdélyben működik, három Magyarországon, kettő Felvidéken és egy Kárpátalján. A maximális négymillió forintos támogatásban részesült az erdélyi Napsugár folyóirat és a Szépírók Társasága, kétmillió forintot kapott a marosvásárhelyi Látó folyóirat, a többi szervezet és folyóirat gyakorlatilag egy-egy millió forint működési támogatást kapott.