Miglinczi Éva művészetmenedzser, a tárlat kurátora a megnyitón Keppel Márton művészettörténész szavait is idézte.

Az I. Felvidéki Szépművészeti Biennále alapgondolata az elmozdulás, ami konkrét jelentésében és átvitt értelemben is tükrözi a Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület (FEMSZE) művészeti és önazonossági törekvéseit. A Kárpát-medencei magyarság sorsfordulásának szimbolikus pályaíve a vonatkoztatási rendszer függvényében egyfelől elmozdulást mutat az időben, másrészről egyszersmind változatlan állapotban képes megőrizni az egységet a térben.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
A kiállításon közel 70 képző- és iparművész képviseli Felvidék, Erdély, Kárpátalja, Délvidék, a cseh diaszpóra és az anyaország magyarságát.

Mindazonáltal személyes ismeretség nélkül a nézők számára megkülönböztethetetlen az alkotók földrajzi kötődése, mert mindannyian egy progresszív vizuális nyelven kommunikálnak, amelynek szemmel látható eszközkészlete az univerzális emberi értelemkeresés fogalomrendszerében nyeri el formáját – hangzott el.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Stefanovits Péter, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) képzőművészeti tagozatának elnöke, aki egyben a zsűri elnöke is volt, kiemelte a megítélése szerint leginkább figyelemre méltó alkotásokat.

Fotó: Felvidék.ma/Szalai Erika

Az MMA díját, vagyis a biennále fődíját Sárkány Balázs (Vajdaság) szobrászművész,
az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik díját Kršňáková Alexandra festőművész (Felvidék, Rimaszombat), másik díját Lázár Tibor festőművész (Vajdaság), a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyik díját Farkas Vajk üvegművész (Magyarország), másik díját pedig Kutak Adrienn keramikus (Felvidék, Ipolyság) vehette át.

Fotó: Felvidék.ma/Szalai Erika

A FEMSZE díját Kovács Csonga Anikó grafikusművész (Felvidék, Szentmihályfa),
Észak-Komárom Város különdíját Szalai Dániel képzőművész (Felvidék, Érsekújvár), Dél-Komárom Város különdíját Gábor Béres Éva szobrászművész (Magyarország), Tata Város különdíját Matyus Dóra grafikusművész (Magyarország) és Vámos János festőművész (Felvidék, Szőgyén) kapta.

Az esztergomi Neuzer Kft. díjának boldog tulajdonosává Szunyog Júlia szobrászművész (Felvidék, Rimaszombat), egy győri művészeti szaküzlet díjáé Kelemen Benő Benjámin képzőművész (Magyarország), a BAH39 Kulturális Bombázó különdíjáé Sárkány Tamás festőművész (Vajdaság), a KÉP-ZE-LET Nemzetközi Fémszobrász Szimpózium díjáé pedig Éliás Ádám szobrászművész (Felvidék, Kassa) vált.

Forrás: muzsa.sk. Nyitókép: Nagy-Miskó Ildikó