fbpx

Idén 156 kutató nyerte el az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját

Az ösztöndíj összege 2022 januárjától 250 ezer forint. Az ösztöndíj elnyeréséről kiállított okleveleket szeptember 19-én adták át ünnepélyesen az MTA Székházában.

Az ösztöndíjra, amely a tudományos kutatói életpálya posztdoktori szakaszában nyújt jelentős anyagi támogatást, 2023-ban minden eddiginél többen, összesen 834-en pályáztak. A Bolyai János Kutatási Ösztöndíjra 45 éves korig lehet jelentkezni, de a gyermeket nevelő kutatók korkedvezmény-érvényesítési lehetőséggel akár később is benyújthatnak pályázatot.

Az ösztöndíj összege 2022 januárjától az addigi 124.500 forintról 250 ezer forintra emelkedett, a pályázati korhatárnál pedig bevezették a gyermekek után adható korkedvezményt. Idén csaknem százzal többen nyújtottak be érvényes pályázatot, mint 2022-ben.

Az idei nyertesek között majdnem azonos számban találhatók a három nagy tudományterület képviselői. A legtöbben, 55-en a matematikai és természettudományok művelői közül kerülnek ki. Az élettudományokkal foglalkozó kutatók száma 53, a bölcsészet- és társadalomtudományok területén dolgozóké pedig 48. A pályázók 40,5 százaléka volt nő, közülük 57-en kapnak támogatást, arányuk az ösztöndíjat elnyertek között 36 százalék. A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj elnyeréséről kiállított okleveleket szeptember 19-én adták át ünnepélyesen az MTA Székháza Dísztermében.

Fotó: MTA / Szigeti Tamás

A rovat további cikkei