36555995_1792738424106166_327541803790106624_o
Fotó: Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál Facebook-oldala

A város nyárbúcsúztató eseményét, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivált már 13. alkalommal rendezi meg a Szentendrei Kulturális Központ a város kulturális intézményeinek, civil szervezeteinek, művészeti egyesületeinek és üzleti vállalkozásainak összefogásával. A rendezvény célja, hogy Szentendre megmutassa sajátos értékeit a kultúra, a művészet és a vendéglátás területén, és néhány napra késő esti, igazi mediterrán élet töltse meg a belvárost.

 

A fesztivál állandó elemei, mint a Házak, udvarok, házigazdák nevű programsorozat, a nagyszínpadi koncertek fényfestéssel, a GastroArt, a tematikus városi séták, a Gasztro utca, a Dumtsa-forgatag, a gyerekprogramok és számtalan más érdekes program, koncert várják a látogatókat a háromnapos fesztiválon. A rendezvény ? a Házak, udvarok, házigazdák programsorozat egyes eseményeit és a városismereti sétákat kivéve ? ingyenes!

IMG_9782

?A Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál, és azon belül a Házak, udvarok, házigazdák nevű programsorozat a legszentendreibb rendezvényünk? ? meséli a város kulturális alpolgármestere, Sólyomné Gyürk Dorottya. ?Ezekben a napokban az idelátogatók nem csak a belváros házainak barokk homlokzatait csodálhatják meg, hanem betekintést nyernek az udvarokba, mi több, találkozhatnak az ott lakókkal. Ők ugyanis a házigazdái az eseményeknek, ők adják a programokat, kínálják saját készítésű ételekkel a betérőket. Van közöttük festőművész, kőfaragó, közgazdász, nyelvtanár, művészeti író, restaurátor, galériás. Egy közös van bennük: ők mind szentendrei arcok, olyanok, akiket jól ismernek az itt élők, olyanok, akik mindig készek önzetlenül tenni a városukért. Most éppen szélesre tárják kapuikat, vendégségbe hívják önöket, töltsenek el néhány órát egy vendégszerető szentendrei polgár otthonában!? A Házak, udvarok, házigazdák programsorozatban 33 helyszínen, 90 program közül választhatnak a látogatók. Egyes programok belépődíjasok, ezekre jegyek már elővételben is válthatók.

 

A GastroArt keretében a szentendrei művészek alkotásai ihlette artisztikus desszerteket és ételeket kilenc vendéglátóhely (éttermek, kávézók, cukrászdák) jeles képviselői készítik el, kimondottan erre a hétvégére. Szentendre ikonikus központi helyén, a Fő téren augusztus 25-én és 26-án, 21 órától különleges fényfestészeti kompozícióval és koncertekkel ? Budapest Bár, Lóci játszik ? várnak mindenkit.

IMG_9942

A látogatók gasztronómiai különlegességekkel, koncertekkel, gyermekprogramokkal és cirkuszi mutatványosokkal találkozhatnak, ha ellátogatnak a Duna korzón található Gasztro utcába. Ezt a helyszínt nyitja meg augusztus 24-én este a város egyik kedvenc eseménye, a páratlan szépségű gyertyaúsztatás a Dunán. Az utcafesztivál három napja alatt bárhol, bármikor felbukkanhatnak a szoboremberek, a mutatványosok, a bűvészek, az artisták, a tűzzsonglőrök. A koncertek és egyéb programok fáradalmait a korzó végi Telecom?TLC Chill Zone-jában pihenheti ki a látogató.

 

Szinte mindannyiunkban megvan az új, ismeretlen dolgok felfedezése iránti vágy. Ezért is hozta létre városunk Tourinform Irodája a szentendrei városismereti sétákat, amelyek során mindenki ? a saját érdeklődési körének megfelelően ? megismerheti Szentendre rejtett kincseit. Az Ahány ház, annyi történet, az Édenkert nyomában és a Gastro-Art című sétákra a korlátozott létszám miatt előzetes regisztráció ajánlott.

 

Szintén a Szentendre és Térsége TDM szervezésében a Dumtsa Jenő sétálóutca sokszínű fesztiváli forgataggá válik. A Dumtsa-forgatagban a gyerekprogramok és koncertek kapnak helyet, mint a Mi folyik itt? című vízparti gyermekfoglalkoztató, a Társas-Ág családi játszótér, a Gyermekszínpad programjai, a Szentendrei Iparművészeti Vásár (SZÍV), Művész Teraszkoncertek, illetve az Apetízer kóstoló programok az Édeni Édességek Boltjában.

IMG_9882

 

Erre a hétvégére a város többi kulturális intézményei is számtalan programot biztosítanak. A kísérőprogramokban megtalálhatjuk a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a Ferenczy Múzeumi Centrum, a P?Art Mozi, vagy akár más kiállítóhely, galéria eseményeit is.

 

A fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szentendre Város, a Szentendre és Térsége TDM, valamint a Telekom?TLC támogatja. A Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztiválról további információ az esemény Facebook-oldalán és a szentendreprogram.hu oldalon található, a részletes programfüzet pedig ITT érhető el.

Fotók: Deim Balázs