Különleges városélményt nyújtó közösségi programok, művészeti produkciók és kísérleti városi projektek megvalósítására írt ki pályázatot Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Brand Nzrt., amelyre május 17-ig lehet jelentkezni. A szervezők a projekteket idén is az ötletgazdákkal együttműködésben valósítják meg.

A Budapest Tuning ötletpályázat izgalmas szabadtéri aktivitások, találkozási pontok és alkotások, új zöld felületek és közösségi funkciók létrejöttét ösztönzi szerte a városban. A pályázat célja, hogy a kiválasztott projektek új, rendhagyó városhasználati helyzeteket teremtsenek, akár időszakos vagy kisebb léptékű végleges beavatkozások megvalósításával.

Ahogy az elmúlt két évben, úgy most is öttagú szakmai zsűri választja ki majd a legjobb ötleteket. 2022-ben és 2023-ban olyan izgalmas projektek valósulhattak meg, mint például a Valyo szervezésében a Budapest-átevezés, a Külkörút néven életre hívott utcafesztivál a Népszínház utcában, a II. János Pál pápa téren és a Teleki téren, illetve az a különleges Dante-előadás, amelyet napnyugtakor és napfelkeltekor mutattak be a Gellért-hegyen.

A projektek megvalósítására most is két kategóriát hozott létre a Budapest Brand Nzrt.: néhány napos szabadtéri, kulturális-közösségi programok tervezésére a maximális összeg projektenként nettó 3 millió forint, a nagyobb léptékű, közösségi aktivitás szervezését is magában foglaló, rendhagyó városélményt nyújtó, a város tereit közvetlenül formáló közterületi projektekre pedig nettó 10 millió forintot adnak. Az érdeklődőket a Budapest Tuning weboldalán digitális tudástár, nyomtatványok mintái, szakemberek tippjei és javaslatai is várják a költségtervezéstől a közterület-foglalásig.

A kreatív és egyben megvalósítható ötleteket pályázat formájában május 17-ig várják a honlapon. Egyénileg vagy csapatban, de akár a lakóközösséggel együtt is lehet pályázni, a szervezők civil szervezetek, egyesületek, városi kollektívák, fesztiválszervezők, kis- és nagyvállalkozások jelentkezését is várják. A sikeres projektek július 1. és október 31. között valósulnak meg szerte Budapesten.