A Balaton melletti település, Szólád ad otthont a kéthetes, nemzetközi, idén hatodik alkalommal megrendezendő Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhelynek és Art Residencynek, ahol a tavalyihoz hasonlóan tizenöt, magyar és külföldről érkező képzőművész alkothat Szinyova Gergő mentorsága alatt.

Rekordszámú pályázat érkezett az idei felhívásra, ami jelzi a művésztelep dinamikus bővülését és egyre jelentősebb nemzetközi elismertségét. A több mint 150 jelentkező közül a szakmai zsűri, Szinyova Gergő képzőművész, Kosinsky Richárd, a Kogart művészeti vezetője, Kondor Attila képzőművész, Kopeczky Róna, az acb Galéria művészettörténésze, Vastag-Szepesi Dóra képzőművész és Lenk Zsuzsa, a Vaszary Galéria programkoordinátora választotta ki azt a tizenöt alkotót, akik augusztus első felében két hetet tölthetnek szabad alkotással Szóládon.

Kondor Attila hangsúlyozta: „A szóládi Alkotóműhely számára zsűrizni kétszeres felelősség. Egyrészt a jelentkezők iránti empátia miatt, hiszen zsűritagként nagyon is jól emlékszünk, amikor mi is valamelyik fontosnak érzett pályázatra jelentkeztünk. Ugyanakkor felelősség a művésztelepet alapítók iránt is, hogy a lehető legmagasabb színvonalú munkák készüljenek el.”

Kosinsky hozzátette, hogy idén ugrásszerűen megnőtt a jelentkezők száma, ami a BAR nívóját mutatja. „Hasonlóan jóleső tapasztalat, hogy a művészeti szcénából is ismerős nevek is felbukkantak a jelentkezők között, tehát érezhető a program beágyazódása, ami szintén visszaigazolja a munkánkat.”

Lenk Zsuzsa is úgy látja, hogy

az idei mezőny különösen erős volt.

„Nagyon tetszett az alkotói technikák, műfajok sokfélesége, a munkatervekből érzékelhető komolyság és közvetlenség, a ráhangolódás a helyszínre és a választott témára. A nemzetközi pályázatoknál a stílusok és a képi világ sokszínűsége fogott meg”. Kopeczky Róna kiemelte, hogy „a mai fiatal alkotók aktuális témákkal foglalkoznak, ezek a művészek a saját korukban élnek, foglalkoztatja őket az őket körülvevő világ, releváns a praxisuk a saját kontextusukban. Az anyagban kevesebb volt az absztrakt, inkább a figurális, a textúrákra, a dimenziókra játszó, technikai megoldásokon gondolkodó praxisok domináltak. Sok pályázónál megjelennek a szöveges elemek, a harsány színek, az ipari jelleg.”

A kilenc magyar alkotó mellett hat művész érkezik külföldről – Ausztriából, Lengyelországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Franciaországból és Venezuelából. Ebben az évben Katarina Balunova, Kinga Jakabbfy, Leila Bartell, Fazekas Dániel, Friedrich Barnabás, Florence Guica, Herbert Anikó, Juhász Villő, Kaszás Konrád, Németh László, Ódor Bence István, Blazej Rusin, Zeus Milenko Steven Salas, Szlávik Barbara és Tóth Norbert lesznek a művésztelep résztvevői.

Az idei művésztelep két téma köré épül.

A politikai korrektség hívószavai a mindenki ellen/mellett, együtt, egymással, egymás ellen, míg az öröm és élvezet tematikáját szintén a személyes és közösségi dimenziók mentén lehet majd megközelíteni. Szinyova Gergő elmondta, hogy a két témát izgalmasan lehet megközelíteni, azt reméli, hogy őszinte munkák születnek majd.

A VI. Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely és Art Residency (BAR) július 31. és augusztus 13. között fogadja a művészeket, azonban Szólád szinte egész nyáron izgalmas művészeti programokkal várja az érdeklődőket. Az idei Kortárs Nyár programsorozat is egy középiskolai rajzpályázattal indult, amelynek sikerét mutatja, hogy kétszer annyian jelentkeztek rá, mint tavaly. A pályázók közül egy háromtagú zsűri választotta ki a három legjobbat, Berényi Boglárka, Gorzsás Emma Málna és Kalmár István Nimród munkáit, amelyeket kiállítják a Dél-Balatoni Kortárs Művészeti Kiállításon is.

A kiállítás a szóládi Faluházban július 15-én nyílik és augusztus 12-ig minden szombaton látogatható lesz. A tárlat anyagát az előző évek alkotóműhelyein készült munkák legjobbjaiból válogatták össze, a kiállítás kurátora Kosinsky Richárd. Azonban nemcsak e kiállítás miatt érdemes leutazni a Balaton közeli településre, hiszen Szóládon minden szombaton workshopokkal, előadásokkal várják a művészet iránt fogékony közönséget. Július 22-én Keresztesi Botonddal találkozhatnak a látogatók, a következő szombaton Batykó Róbert tart workshopot, a művésztelep ideje alatt pedig Kármán Dániel és Gresa Márton képzőművészek beszélnek a Bird of Cool művészkollektíváról.

A művésztelep ideje alatt a gyermekeket is várják egy közös alkotásra, augusztus 9-én és 10-én is művészeti foglalkozásokat tartanak nekik. A VI. Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhelyt és Art Residencyt augusztus 12-én egy nagy esemény zárja: kiállítás nyílik az elkészült munkákból, Szinyova Gergő tart előadást, valamint záróünnepséggel is készülnek a szervezők. A programok ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek, amelyekről tájékozódni ide kattintva lehet.

Nyitókép: Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely és Art Residency