A 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót 2023. szeptember 25-én, hétfőn Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a házigazda intézménnyel társszervezésben.

Az esemény keretében valósul meg az év leginnovatívabb múzeumpedagógiai kezdeményezéseit elismerő Múzeumpedagógiai nívódíjak átadása, valamint hatodik alkalommal nyerheti el egy arra érdemes szakember a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Múzeumpedagógiai életműdíjat. Idén negyedik alkalommal a Családbarát múzeum elismerő címet is átvehetik az eseményen azon muzeális intézmények, amelyek a MOKK által kidolgozott minősítési rendszer szerint családbarát szemlélettel működnek.

Az elismerések ünnepélyes átadását szakmai konferencia követi, középpontba állítva a múzeumi tudománykommunikációt és a tudományos eredmények közérthető, újszerű és látogatóbarát közvetítését.

A szakmai konferencia programja a 2023. szeptember 25. és november 12. között Jövő! Menő! Múzeum! mottóval megrendezésre kerülő Múzeumok Őszi Fesztiválja eseménysorozat fő célkitűzéséhez is szorosan kapcsolódik. Az országos rendezvénysorozat ugyanis a múzeumi élet innovációira, a múzeumokban őrzött információk megosztásának újszerű lehetőségeire és módjaira, illetve a múzeumoknak a kompetencia- és a készségfejlesztésben betöltött szerepére kívánja idén felhívni a figyelmet, kiemelt hangsúlyt fektetve a természettudományok és a múzeum kapcsolódási pontjaira, valamint a tudományos eredmények hiteles kommunikálására.

A hazai és határon túli múzeumi szakembereket, pedagógusokat egyaránt megszólító szeptemberi szakmai eseményen azokat az eszközöket, kreatív megoldásokat kívánják bemutatni, amelyeknek köszönhetően a múzeumok hatékonyan és közérthetően képesek kommunikálni tudományos eredményeiket, a természettudományos jelenségeket és a feltárható összefüggéseket. A neves szakértők bevonásával zajló plenáris előadások, rövid helyszíni workshopok keretében ismerhetik meg az érdeklődők a muzeális intézmények sokszínű tudománykommunikációs tevékenységét, valamint élményalapú pedagógiai programjait. A gyakorlati bemutatók remek alkalmat kínálnak arra, hogy a múzeumi szakemberek és pedagógusok a kreatív múzeumpedagógiai megoldások, kiállítások, programok és módszerek tárházából inspirációt meríthessenek, valamint szakmai kapcsolatokat építhessenek.

Az eseményre előzetes online regisztráció szükséges, amelynek határideje szeptember 20. 23:59. További információ a rendezvényről itt található.

A nyitóképen gyerekek egy előadást hallgatnak a Magyar Nemzeti Múzeum Reformkori akcióhősök – Honleányok és ifjak a kávéházból a forradalomig című múzeumpedagógiai foglalkozásán 2014. március 8-án. MTI Fotó: Kallos Bea