Újra pályázatot hirdet a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány, amelyre a hazai színtéren alkotó képzőművészek jelentkezését várják.

2023-ban is pályázatot hirdetnek a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjra, melyre korhatár nélkül pályázhatnak a hazai színtéren alkotó, illetve a hazai művészeti szcénában markánsan jelen lévő képzőművészek. A pályázatokat a nemzetközi művészeti élet neves szereplőiből álló háromtagú zsűri értékeli.

Az első körben a portfóliók, kiállítástervek alapján választanak döntősöket, akik egy közös díjátadó kiállításon szerepelhetnek. A végső döntést a bírálóbizottság személyes találkozások, műteremlátogatások és a közös kiállítás megtekintése után hozza meg és hirdeti ki a finalisták kiállításmegnyitóján, a díjátadó gálán.

A kétévente megrendezendő díj célja a magyar képzőművészek nemzetközi szerepvállalásának támogatása. A fődíj összege 6 ezer euró, melynek felhasználásával a nyertes pályázó egy külföldi kiállítást valósíthat meg. A kiállítási helyszín kiválasztásának fontos szempontja, hogy olyan tér legyen, amelynek közönsége, hagyományai, stílusa kapcsolódik a győztes munkáinak műfajához és segíti a művész külföldi karrierépítését.

A díj további döntősei fejenként ezer euró honoráriumot kapnak, részt vehetnek a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány által rendezett kiállításon. Műveik és művészi statementjük bekerül a kiállítás nyomtatott, kétnyelvű katalógusába, portréfilm készül róluk, és személyes találkozót bonyolíthatnak le a szakmai zsűri tagjaival. Az idei pályázat további érdekessége, hogy az Alapítvány 2023-ban megkezdi saját műgyűjteményének építését, amivel tovább igyekszik támogatni a magyar művészek munkáját, a gyűjtemény jövőbeli utaztatásával pedig külföldi szereplésüket is. A döntőbe jutott művészek egy általuk választott műtárgyat felajánlhatnak a gyűjtemény számára, ezzel elősegítve az alapítvány működését.

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 2011-ben alapította az ír házaspár, Mary McLoughlin és John Ward, akik műgyűjtőkként és műtárgyszállítási szakemberekként kerültek kapcsolatba a magyar képzőművészettel. A díj nevét James Joyce Ulysses című világhírű regényének főhősétől kölcsönözték, ezzel a művészet értékeit szimbolizálva: a nemzetköziséget, a függetlenséget, a kulturális kapcsolatokat.

A pályázatokat kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani, április 17. éjfélig. A döntősök névsorát később április 30-án hirdetik ki. A díjátadó és a döntősök kiállításának helyszíne a Kiscelli Múzeum lesz. A pályázati feltételekről bővebben a Leopold Bloom Díj oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Képünkön a Leopold Bloom-díj 2021-es nyertesének, Szabó Eszternek Széphercegnő című többcsatornás videóinstallációja. Fotó: Hartyányi Norbert / Kultúra.hu